nieuws

Asscher: minimumjeugdloon gaat omhoog

Instroom

Asscher: minimumjeugdloon gaat omhoog

Eerder een volwaardig loon voor jongeren en de leeftijd waarop het minimumjeugdloon afloopt in stappen van 23 jaar verlagen naar 21 jaar. Deze veranderingen in de Wet werk en zekerheid zal Minister Asscher later op de dag bekendmaken.

Het plan is onderdeel van een breed pakket aan maatregelen om knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen. Dat meldt de NOS. VVD en PvdA werkten er afgelopen maanden achter de schermen aan. De plannen zijn ook afgestemd met de sociale partners.

Lees ook hoe de verhoging van het minimumjeugdloon vorige maand nog van de baan leek.

Seizoensgebonden werk

Een andere maatregel in de nieuwe plannen van minister Asscher is dat het minimumjeugdloon voor mensen die jonger zijn dan 21 jaar omhooggaat.

Daarnaast worden de regels voor seizoensarbeid weer versoepeld in sectoren die ook echt seizoensgebonden zijn, zoals de horeca en de tuinbouw. Werkgevers mogen werknemers voor wie ze tijdelijk geen werk hebben, weer na drie maanden in dienst nemen. Nu moeten ze werknemers in vaste dienst nemen of minstens een halfjaar geen werk geven.

Verder komt er een algemeen minimumuurloon. Dat moet onder meer een eind maken aan het verschijnsel dat het minimumloon per sector verschilt. Ook mensen die op stukloonbasis werken, komen wat Asscher betreft in aanmerking voor het minimumuurloon.

Oplossing twee jaar doorbetalen

Asscher werkt nog aan een oplossing voor werkgevers die er moeite mee hebben dat ze werknemers bij ziekte twee jaar moeten doorbetalen. In afwachting daarvan komen er enkele maatregelen die de problemen moeten verzachten die vooral kleine werkgevers hiermee hebben.

Politiek al langer gewenst

Politiek, werknemers en werkgevers praten al langer over de verhoging van het jeugdloon. De Tweede Kamer riep Asscher in september vorig jaar al op het minimumjeugdloon substantieel te verhogen. Een oproep van D66 kreeg destijds steun van de PvdA, SP, ChristenUnie en GroenLinks.

TIP: Lees ook hoe het minimumjeugdloon vorig jaar september onder de loep werd genomen.

Reageer op dit artikel