nieuws

FNV: ‘Pak werkdruk beveiligers Schiphol aan’

Instroom

FNV: ‘Pak werkdruk beveiligers Schiphol aan’

Vakbond FNV heeft de directie van Schiphol per brief gemaand de hoge werkdruk van de beveiligers aan te pakken. Volgens de vakbond raakt het geduld van de beveiligers op.

FNV wil dat Schiphol snel maatregelen neemt om de werkdruk van beveiligers op Schiphol te verminderen. De vakbond stelt een ultimatum: als er op 26 april geen goede afspraken gemaakt zijn tussen het luchthavenbedrijf, de beveiligingsfirma’s en de bonden, dan dreigen acties.

“Beveiligers hebben al vele malen aangegeven dat hoge werkdruk leidt tot vermoeidheid en afnemende alertheid”, zegt FNV-bestuurder Tanja Schrijve. “Daardoor nemen de veiligheidsrisico’s toe en dat is in het huidige tijdsgewricht onaanvaardbaar. Daarom eisen we dat de statijden worden teruggebracht naar de normen zoals genoemd in het TNO-rapport van 2010.’’ Twee jaar geleden bleek ook al dat de statijden ruimschoots overschreden werden. Beveiligers hielden toen steeds hun werktijden bij in een logboek. Hieruit bleek dat de TNO-normen vaak worden overschreden; totaal ging het om 81 minuten per werkdag per beveiliger.

Hoge werkdruk door marktwerking

De vakbond stelt op zijn site dat de problemen komen door de “extreme marktwerking” op Schiphol. Deze leidt bij de beveiligers tot “druk op de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden”.  “Ook gaat het ten koste van zekerheid over het hebben van werk en de kans je vak professioneel en goed uit te oefenen”, zegt Cihan Ugural, campagneleider FNV Schiphol. “Bovendien leidt het tot verhoging van de werkdruk met als gevolg vermoeidheid, afnemende alertheid en een verhoogd veiligheidsrisico. Dat moet stoppen. Schiphol als opdrachtgever en de bedrijven als opdrachtnemers moeten daarin hun verantwoordelijkheid nemen!” (ANP/redactie)

Reageer op dit artikel