nieuws

Hoogste uurloon voor leraar en onderzoeker

Instroom

Hoogste uurloon voor leraar en onderzoeker

Docenten en onderzoekers verdienen gemiddeld het meest per uur. Zo ziet hun loonstrook eruit.

Hoeveel verdient een Nederlandse werknemer gemiddeld per uur? In 2015 verdienden we zo’n 14,40 per uur, zo blijkt uit de jaarlijkse WageIndex van Stichting Loonwijzer en vacaturesite Monsterboard. Op de loonschaal van Europa staat Nederland tussen de landen met de hoogste bruto salarissen.

Hoogste uurlonen in 2015

De hoogste gemiddelde uurlonen zijn genoteerd in het onderwijs en de onderzoeksector (16,50 euro), de productie (16,00 euro) en de ICT-sector (15,30 euro). De ICT-sector groeide ten opzichte van 2014 het sterkst met een toename van 0,60 euro per uur. Medewerkers in het onderwijs (58 procent) en de gezondheidszorg (55 procent) ontvingen de meeste bonussen. De verschillen in uurloon tussen mannen en vrouwen zijn erg laag in Nederland (5 procent verschil in 2014 en 2015). Wel kondigde salarisadministrateur ADP onlangs aan dat veel lonen per 1 april zullen dalen, vanwege een verandering in de belastingschijven.

1,5x startersalaris

Over het algemeen geldt dat hoe meer ervaring een werknemer heeft, des te meer hij verdient. In alle sectoren van de Nederlandse economie, liggen de gemiddelde uurlonen voor medewerkers met 11 jaar ervaring of meer 53 procent hoger dan bij medewerkers met 0 tot 2 jaar ervaring. Datzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk met 56 procent verschil in lonen tussen ervaren professionals en starters.

Duitsland vormt echter een flinke uitzondering op deze regel. Het verschil tussen het gemiddelde salaris van professionals en starters is hier slechts 23 procent. Dat komt omdat starters in Duitsland gemiddeld meer verdienen. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk verdient een starter met 0-2 jaar werkervaring tussen de 11,00 en 12,00 euro per uur, terwijl hun Duitse collega’s starten op 15,00 euro per uur. Na 11 jaar ervaring of meer vereffent dit verschil zich en liggen de gemiddelde uurlonen in alle landen op een gelijk niveau van circa 18,00 euro.

Onderhandelen een must

De lonen voor starters zijn al drie jaar stabiel op 11,50 euro per uur, gelijk aan het starters uurloon in 2006. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer, licht toe: “Dat het uurloon gelijk is gebleven, kun je als een meevaller beschouwen. Maar als je de jaarlijkse inflatie er op los laat, gaan starters er natuurlijk niet op vooruit.” Osse adviseert starters dan ook flink te onderhandelen bij een nieuwe werkgever.

Reageer op dit artikel