nieuws

Ouder dan 40? Werk niet meer dan 25 uur per week!

Instroom

Ouder dan 40? Werk niet meer dan 25 uur per week!

In een recente studie heeft de Universiteit van Melbournes Neuroscience Instituut uitgezocht hoeveel uur optimaal zou zijn voor werknemers om te werken. Hun bevindingen waren op z’n zachtst gezegd verbazingwekkend.

Deze Applied Economic and Social Research toonde aan dat voor elk uur dat werknemers werken tot een maximum aantal uur van 25 per week, hun cognitieve functie (alle processen die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie) gestaag toeneemt. Elk uur dat mensen boven deze grens werken, veroorzaakt juist een afname in hun cognitieve functie. De onderzoekers stellen daarbij dat werknemers ouder dan 40 jaar die meer dan 25 uur per week werken, het zwaarder hebben bij het herstellen van hun cognitieve functie. Dit schrijft Trish in haar blog over dit onderzoek.

TIP: Lees ook waarom 65-plussers niet meer 40 uur per week willen werken.

Besluitvormers

Als dit waar is, kun je je de gevolgen slechts voorstellen. Denk eens aan de besluitvormers in organisaties. Over het algemeen zijn dit juist mensen boven de veertig jaar die meer dan veertig uur per week werken. En veelal veel meer dan veertig uur per week; velen van hen werken vaak liefst vijftig of zestig uur per week.

Wat betekent het voor een organisatie als leidinggevenden hun cognitieve functies verliezen, terwijl ze tegelijkertijd grote strategische beslissingen moeten nemen? En is dit iets waar we ons zorgen over moeten maken?

Bovendien, als je denkt aan de gebruikelijke achturige werkdag, dan is het eigenlijk nu al zo dat veel werknemers een paar uur per dag verspillen. En kun je je dus afvragen of zij eigenlijk niet al slechts die 25 uur per week werken?

Stof tot nadenken

Dit alles in ogenschouw nemend, zal deze studie niet direct veel impact hebben. Het geeft echter wel stof tot nadenken als we kijken naar manieren om slimmer te werken en om beter samen te werken.

Een paar vragen die hierbij opkomen:
* Zou het aanbieden van werkplekken waar werknemers beter kunnen samenwerken, hen helpen om minder uur te kunnen werken?
* Zijn er bepaalde momenten op een dag waarop het maken van beslissingen optimaal kan? En als dat zo is: zou het concentreren van werkuren rond deze tijden ertoe leiden dat werknemers afkunnen met minder uur werken?
* Kunnen er veranderingen in het proces worden bewerkstelligd waardoor werknemers beter worden ondersteund om deeltijd uren te werken?
* Als werkplekken worden aangepast, zouden werknemers er dan mee instemmen om minder uur te werken? En zou dit dan betekenen dat ze minder zouden worden betaald, of juist dat ze productiever werken in minder tijd?
* Wat is de kostenbesparing die het hebben van meer werknemers in deeltijd met zich meebrengt?
* Ondersteunen deze bevindingen de claim dat in 2020 zo’n 40 tot 50 procent van de banen zal worden ingevuld door tijdelijke krachten?

Kortom: net zoals bij veel studies het geval is, roept deze meer vragen op dan dat hij beantwoordt. Voor je het weet, is er onderzoek dat bewijst dat het goed is om te drinken op het werk. O, wacht. Dat is er ook al… (voor wanneer je creatief wilt pieken).

Het is in ieder geval interessant om na te denken over alle consequenties van dit onderzoek. Want wat denkt u? Zou minder uur werken goed zijn voor u? En voor uw organisatie?

Reageer op dit artikel