nieuws

‘Oudere ICT’ers onnodig in WW’

Instroom

‘Oudere ICT’ers onnodig in WW’

Er is een groot tekort aan ICT’ers, maar er zitten ook duizenden oudere ICT’ers werkloos thuis. Hoog tijd om deze mismatch op te lossen.

Dit meldt de onafhankelijke beroepsvereniging voor ICT’ers Ngi-NGN.  Er zitten volgens de vereniging onnodig veel oudere ICT’ers in de WW, terwijl het tekort aan ICT-specialisten zeer groot is.

Volgens de meest recente Marktmonitor ICT van de beroepsorganisatie komt het tekort aan ICT’ers dit jaar uit op 5000 tot 7000. Tegelijkertijd worden volgens cijfers van uitkeringsinstantie UWV circa 6700 werkloosheidsuitkeringen uitgekeerd aan middelbaar en hoger opgeleide ICT’ers. Ngi-NGN stelt dat 58 procent van de ICT’ers in de WW 45 jaar of ouder is. Zij komen volgens de vereniging niet aan de bak, omdat werkgevers ze te oud vinden.

De beroepsorganisatie roept werkgevers daarom op om te investeren in omscholing van kandidaten. “Het wordt tijd dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, voor ervaring durven te kiezen en deze mismatch oplossen”, aldus Ngi-NGN.

Waarschuwing UWV

Het UWV wees in 2014 al op een dreigend tekort aan ICT’ers. De uitkeringsinstantie waarschuwde dat het economische belang van de sector de komende jaren verder zou toenemen en dat het de vraag was of de ICT-sector er in zal slagen voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken. Het sectorplan voor de ICT van minister Asscher waar 9,4 miljoen euro mee gemoeid is, moet voorzien in de opleiding en training van 2.500 IT-professionals. “De knelpunten op de arbeidsmarkt vormen een urgent probleem voor de ICT-sector”, aldus  UWV-onderzoeker Kees van Uiter destijds. “Deze sector ontwikkelt en verandert razendsnel. Het is daarom van belang om te blijven investeren in instroom en opleiding van werknemers. Daarbij biedt de sector ook instroomperspectief voor mensen in de WW, mits zij voldoende op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen.” (ANP/Redactie)

 

 

Reageer op dit artikel