nieuws

7 skills: dit mist HR bij starters

Instroom

7 skills: dit mist HR bij starters

Welke vaardigheden vraagt HR van starters, die het huidige aanbod jonge medewerkers niet kan bieden?

Het huidige onderwijs ontwikkelt helaas niet altijd medewerkers die aansluiten bij de wensen van het bedrijfsleven. Pas afgestudeerden zijn zich daar echter in de meeste gevallen niet van bewust: 87 procent van de afgestudeerden voelt zich namelijk prima klaar voor de arbeidsmarkt. Maar slechts de helft van de hiring managers is het met hen eens.

Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek van Payscale, aanbieder van salarissoftware, en Future Workplace, ontwikkelaar van managementtalent. Voor het onderzoek werden bijna 64.000 managers en ruim 14.000 afgestudeerden ondervraagd.

Top 7: soft skills

Werkgevers vragen van de kersverse starter een set van skills die de meeste pas afgestudeerden niet of nauwelijks in zich hebben. Het onderzoek laat het percentage zien van de hiring managers die onderstaande vaardigheden missen.

 1. Kritisch denkvermogen (60 procent)
 2. Aandacht voor detail (56 procent)
 3. Communicatieve vaardigheden (46 procent)
 4. Schrijfvaardigheden (44 procent)
 5. Eigenaarschap (44 procent)
 6. Leiderschap (44 procent)
 7. Spreken in het openbaar (39 procent)

Andere ontbrekende vaardigheden:

 1. Data-analyse (Excel, Tableau, Python, etc.) (36 procent)
 2. Samenwerken (36 procent)
 3. Industrie-specifieke software (Salesforce, CAD, etc.) (34 procent)
 4. Moed (25 procent)
 5. Wiskunde/statistiek (19 procent)
 6. Nieuwsgierigheid (16 procent)
 7. Design (14 procent)
 8. Coderen/programmeren (12 procent)
 9. Buitenlandse talen (11 procent)
 10. SEO/SEM marketing (7 procent)

Opvallend is dat hiring managers veel waarde lijken te hechten aan soft skills: kritisch denkvermogen, aandacht voor detail, communicatieve vaardigheden, leiderschap en eigenaarschap. Volgens Dan Schawbel, directeur onderzoek bij Future Workplace, zijn dit vooral de vaardigheden die jonge werknemers nodig hebben om zakelijke doelen te bereiken en vooruit te komen in hun loopbaan. ‘Geen werkdag gaat voorbij zonder een doelgerichte e-mail op te stellen of een uitdaging te tackelen. Hoe sneller je deze soft skills onder de knie krijgt, des te inzetbaarder je wordt.’

Het onderzoek past in de lijn der verwachting dat soft skills de komende jaren belangrijker worden dan feitenkennis. Eerder onderzoek van recruiter Hays bevestigde dat eerder dit jaar. ‘Harde’ vaardigheden als data-analyse, programmeren en SEO/SEA, lijken opvallend genoeg minder belangrijk voor de hiring managers, terwijl er grote vraag is naar dit soort medewerkers.

Lees ook: De 4 meest toekomstbestendige competenties

Jonge hiring manager heeft meer vertrouwen

De kloof lijkt niet alleen te ontstaan door de kieskeurigheid van werkgevers die door de crisis is ontstaan. Ook leeftijd lijkt een oorzaak voor het verschil in vraag en aanbod van vaardigheden. 55 procent van de hiring managers die zelf millenials zijn, geloven dat de starters klaar zijn voor de werkvloer. Bij generatie X is dat 47 procent, bij babyboomers 48 procent. (Bron: FastCompany.com)

 

 

Reageer op dit artikel