nieuws

Baanzoeker weer sneller aan het werk

Instroom

Baanzoeker weer sneller aan het werk

Steeds minder baanzoekers zitten langer dan een jaar thuis. Maar: dat geldt vooral voor jonge werknemers. 

De groep langdurige werklozen nam begin dit jaar bijna met een vijfde af in vergelijking met vorig jaar. Zo meldt het CBS donderdag.

Het statistiekbureau telde in het eerste kwartaal 232.000 werklozen die langer dan een jaar op zoek zijn naar een baan; 57.000 minder dan in begin 2015. De afname geldt helaas vooral voor 25- tot 45-jarigen. 45-plussers blijken nog steeds vaker langdurig werkloos. Daarom zouden werkloze 55-plussers, waarvan het baanperspectief vaak minimaal is, ontslagen moeten worden van hun sollicitatieplicht. Daarvoor pleitte arbeidssocioloog Jan Cremers van de Universiteit van Tilburg deze week. Lees meer in het bericht op Over Duurzame Inzetbaarheid.

De verbetering in de langdurige werkloosheid is goed voor vrijwel de gehele daling van de totale werkloosheid in het afgelopen jaar. De kortdurende werkloosheid lag vorig kwartaal nagenoeg op hetzelfde peil als een jaar eerder.

Het CBS gaf verder aan dat in het eerste kwartaal 124.000 werklozen een baan vonden, terwijl 98.000 werkenden hun baan verloren. Het aantal baanvinders overtreft de baanverliezers sinds het tweede kwartaal van 2014. Jonge werklozen vinden doorgaans het snelst een baan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels