nieuws

Man werkloos? Vrouw gaat niet meer uren draaien

Instroom

Man werkloos? Vrouw gaat niet meer uren draaien

Als een man werkloos wordt, is dit voor zijn partner geen reden om meer uren te gaan werken. Ook gaan de vrouwen niet massaal op banenjacht.

Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vrouwen zijn in de afgelopen crisisjaren nauwelijks meer uren gaan werken als hun man werkloos werd: in de periode 2012 tot 2015 gemiddeld slechts één uur per week.

Vrouw niet op banenjacht

Opvallend is ook dat het ontslag van de man geen reden is voor de vrouwen zonder baan om op banenjacht te gaan. “Slechts 16 procent van deze vrouwen meldde zich op de arbeidsmarkt, tegen 12 procent van de vrouwen van wie de man zijn baan behield”, aldus de onderzoekers.

SCP-onderzoeker Ans Merens zegt dat ze eigenlijk had verwacht dat vrouwen bij baanverlies van hun man meer zelf aan de slag waren gegaan. Dat dit niet uit het onderzoek naar voren is gekomen, kan volgens haar komen doordat de mannen na hun ontslag nog twee jaar recht hadden op een WW-uitkering. Ze sluit niet uit dat vrouwen in een later stadium alsnog kiezen om zelf voor meer inkomen te zorgen, namelijk als de uitkering van de man stopt. “Die veronderstelling is echter lastig te onderzoeken”, stelt Merens.

Wat ook mee kan spelen bij de keuze van vrouwen om niet meteen meer uren te gaan draaien, is de verwachting dat hun man toch snel weer nieuw werk zal vinden. Volgens Merens is ruwweg de helft van de werklozen in Nederland doorgaans binnen een jaar weer aan de slag.

Vrouwen die werken, doen dit in ons land overigens gemiddeld 26 tot 27 uur per week. Werkende mannen besteden door de bank genomen wekelijks 37 uur aan hun baan, aldus het SCP.

Man niet vaker werkloos

Mannen en vrouwen maken de laatste jaren overigens evenveel kans hun baan te verliezen. Pakweg zes jaar terug was de man vaker de klos, zo constateerde het CBS vorig jaar. In 2013 werd 5,8 procent van de mannen afhankelijk van een uitkering of de bijstand, tegen 5,7 procent van de werkende vrouwen. In 2009 was die verdeling nog aanzienlijk schever. In dat jaar moest 4,8 procent van de werkende mannen een beroep doen op een uitkering, tegen 4 procent van de werkende vrouwen. (Bron: ANP/redactie)

Tip! Wilt u sterker staan in ontslagzaken? Schrijf u dan nog snel in voor de opleiding Dossieropbouw op 31 mei.

Reageer op dit artikel