nieuws

‘Schaf sollicitatieplicht werkloze oudere af’

Instroom

‘Schaf sollicitatieplicht werkloze oudere af’

De sollicitatieplicht voor oudere werklozen moet verdwijnen. ‘Haal de frustratie weg van het steeds maar weer moeten solliciteren zonder resultaat door aan mensen de mogelijkheid te geven niet langer beschikbaar te zijn,’ bepleit arbeidssocioloog Jan Cremers van de Universiteit Tilburg.

Het is voor werkloze ouderen moeilijk om aan een baan te komen, onder meer doordat ze duurder zouden zijn dan jongeren. Regelingen voor werkgevers om het aannemen van ouderen aantrekkelijk te maken lijken niet te werken.

Straf

Wie ouder is dan zestig en wordt ontslagen, komt na de WW terecht in de IOW. In deze regeling hoeven oudere werklozen niet eerst hun spaargeld of een deel van hun eigen woning op te eten voordat zij een volledige uitkering krijgen. Maar ze zijn wel verplicht te solliciteren en een passende baan te accepteren. Wie dat niet doet, krijgt als straf een lagere uitkering.

Arbeidssocioloog Cremers stelt nu in dagblad Trouw dat voor ouderen die tijdens de crisis werkloos zijn geworden de IOW (Wet inkomensvoorziening oudere werklozen) zou moeten worden versoepeld.

Minder perspectief

Cremers krijgt bijval van CNV Vakmensen. Voorzitter Piet Fortuin van die vakbond vindt dat er een regeling zou moeten komen voor werkloze 55-plussers, omdat vanaf die leeftijd het perspectief op werk minder wordt. ‘Daarom vinden wij dat 55-plussers die vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn, vrijstelling van de sollicitatieplicht moeten kunnen krijgen.’

Te vroeg

In de Kamer lijkt Cremers vooralsnog op weinig steun te kunnen rekenen. De PvdA vindt bij monde van Kamerlid Roos Vermeij stoppen bij 55 te vroeg: ‘Ik ben ervoor om bijna-gepensioneerden te ontzien. Ook als zij bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of mantelzorg doen. Maar stoppen met solliciteren vanaf 55 is echt te vroeg. We zijn eigenlijk net met het omgekeerde bezig; waardevolle mensen met ervaring aantrekkelijk maken voor werkgevers en vooroordelen wegnemen.’

D66 is het daarmee eens. ‘Mensen boven de 55 afschrijven doet onrecht aan hun grote kwaliteiten en waarde voor de samenleving,’ vindt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. ‘We moeten meer investeren in begeleiding en kansen voor werkzoekende ouderen. Die willen namelijk vooral een baan vinden en vinden werkloosheid vreselijk.’

TIP! Meer lezen? Met het in werking treden van het regeerakkoord eind 2012 van VVD en PvdA ging voor 55-plussers die ontslagen worden de inkomensvoorziening voor oudere werklozen (IOW) gelden, zonder partner- of vermogenstoets en met sollicitatieplicht. Deze punten zijn ook van groot belang voor HR.

Reageer op dit artikel