nieuws

‘Geef alle werkenden zelfde opleidingskansen’

Instroom

‘Geef alle werkenden zelfde opleidingskansen’

Geef elke werkende in Nederland dezelfde kansen in scholing, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vast of flex, dat maakt niet uit. 

Dat stellen vijf arbeidsmarktorganisaties, waaronder uitzendvereniging ABU, in een woensdag verschenen onderzoek. Er zou een stelsel moeten komen waarin werkenden, ongeacht werkvorm, dezelfde zekerheden opbouwen op het gebied van opleiding, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Zelfde zekerheid, ongeacht contractvorm

De Nederlandse arbeidsmarkt zou profiteren als het socialezekerheidsstelsel wordt omgevormd naar een systeem waarin sociale zekerheden en contractvorm worden ontkoppeld. Nu functioneert de markt nog onvoldoende en staan er 1,5 miljoen mensen aan de zijlijn, vinden de organisaties. De politiek wordt daarom opgeroepen de arbeidsmarkt vlot te trekken.

Geef iedereen een persoonlijk ontwikkelbudget

Verder menen de organisaties dat mensen zo lang mogelijk inzetbaar moeten zijn en blijven. Een leven lang leren moet de nieuwe norm worden voor werkenden en niet-werkenden. Daarbij kan een persoonlijk ontwikkelingsbudget helpen.

Experimenteren met uitkeringsbudgetten

Daarnaast moet ruimte worden gecreëerd om op grote schaal te experimenteren met de inzet van uitkeringsgelden voor werk in de vorm van loonkostensubsidie of opleiding. Voor mensen zonder uitzicht op betalende arbeid moet er een participatieovereenkomst komen: een contract met daarin afspraken over werken en leren. Jongeren die voortijdig stoppen met hun opleiding kunnen terecht bij vernieuwde werk- of leerbedrijven, stellen de initiatiefnemers.

Naast ABU werd het rapport opgesteld door Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de brancheorganisatie van onder meer arbodiensten OVAL en Summum.nu, de koepelorganisatie van een selecte groep bureaus voor werving en selectie. (ANP)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels