nieuws

Groen licht voor cao PostNL

Instroom

Groen licht voor cao PostNL

De kogel is door de kerk: de vakbondsleden hebben ingestemd met de nieuwe cao van PostNL.

De partijen waren er in april al uit maar nu hebben ook de vakbondsleden ingestemd met de afspraken in de cao, meldt PostNL

Medewerkers van het postbedrijf krijgen in de periode tot en met maart volgend jaar drie loonsverhogingen van elk 0,5 procent. De eerste geldt met terugwerkende kracht sinds januari dit jaar. De toeslag voor werk op onregelmatige tijden wordt dit jaar afgebouwd, in ruil voor een eenmalige compensatie.

De cao van PostNL geldt voor vrijwel alle medewerkers die werken bij de onderdelen Pakketten, Mail in Nederland en op het hoofdkantoor van het bedrijf. Ook met het personeel dat op zaterdag de post rondbrengt zijn nieuwe afspraken gemaakt.

Cao voor postbezorgers

Eerder dit jaar werd er al een nieuwe cao gesloten voor de postbezorgers. De postbezorgers gaan per 1 januari 0,9 procent meer verdienen en per 1 juli krijgen zij er nog eens 0,5 procent bij. In januari en juli 2017 volgen nog twee salarisverhogingen met eveneens 0,9 en 0,5 procent. Verder ontvangen de postbezorgers voortaan een onkostenvergoeding variërend van 70 tot 105 euro per jaar, afhankelijk van het aantal contracturen. Daarnaast krijgen ze een vergoeding voor het gebruik van hun eigen smartphone tijdens het werk.

Kritiek op PostNL

In april maakte Erna Verhagen die aan het roer staat van PostNL  bekend dat zelfstandige pakketbezorgers er niet meer in komen bij het postbedrijf. En de kleine zelfstandigen die al werkzaam zijn bij het bedrijf en geen vast contract willen, krijgen betere tarieven. Verder wordt het personeelsbestand uitgebreid.

Het werken met zelfstandigen heeft PostNL veel kritiek opgeleverd. De kwestie werd voor het eerst aangekaart door vakbond FNV dat stelde dat PostNL moest kiezen of delen. Het bedrijf moest volgens FNV de ‘zelfstandige’ postbezorgers een vast contract aanbieden óf ze meer ruimte geven om voor andere opdrachtgevers te werken, zodat zij écht zelfstandig konden zijn. Ook de Tweede Kamer uitte openlijk kritiek.

(ANP/redactie)

Reageer op dit artikel