nieuws

Internationaal talent lokken wordt makkelijker

Instroom

Internationaal talent lokken wordt makkelijker

Brussel wil het makkelijker maken om internationaal toptalent de EU binnen te halen. Slechts 1 op de 3 kiest voor Europa.

Het moet makkelijker worden om internationaal toptalent naar Europa te halen. Dat stelt de Europese politiek. Daarom blaast Brussel de zogeheten blauwe kaart nieuw leven in en wil het de salarisdrempel voor hoogopgeleide arbeidsmigranten verlagen. De blauwe kaart is een werk- en verblijfsvergunning voor hoogopgeleide arbeidsmigranten van buiten de EU. De lidstaten zouden hun eigen procedures rondom werk- en verblijfsvergunningen daarom moeten afschaffen.

1 op 3 kiest voor EU

Gewilde wetenschappers en specialisten vertrekken nu sneller naar landen als Australië en Canada en de VS. Slechts een op de drie hoogopgeleide migranten die naar een rijk land vertrekken, kiest voor de EU. Om de concurrentiepositie van de EU als kenniseconomie te versterken, presenteerde EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) dinsdag een plan dat het voor bedrijven en kennisinstellingen aantrekkelijker moet maken om internationaal toptalent binnen te halen.

De lidstaten maken op Duitsland na nauwelijks gebruik van het al in 2009 geïntroduceerde blauwe kaart-systeem. Van de 13.852 blauwe kaarten die tussen 2012 en 2014 in de EU werden toegekend, nam Duitsland 87 procent voor zijn rekening. Nederland geeft de voorkeur aan eigen procedures en gaf tussen 2012 en 2014 slechts vier blauwe kaarten uit.

Salarisdrempel omlaag

Brussel stelt voor de salarisdrempel voor gewild talent te verlagen. Nu moet een bedrijf of kennisinstelling minimaal 150 procent van het gemiddelde salaris in de lidstaat bieden. Avramopoulos wil daar 140 procent van maken. Voor jongeren en zeer schaarse beroepen kan het salaris nog 20 procentpunt zakken. Voor houders van de vernieuwde blauwe kaart moet het bovendien gemakkelijker worden om elders binnen de EU opnieuw aan de slag te kunnen.

D66 is kritisch over het plan, dat volgens Europarlementariër Sophie in ’t Veld ,,enkel wordt opengezet voor hoogopgeleide migranten”. Zij wil dat de blauwekaartprocedure ook wordt opengesteld voor politieke vluchtelingen en ongeschoolde mensen die per boot naar Europa komen. De lidstaten gaan nu met het voorstel aan de slag.

TIP: Meer weten waaraan u talent herkent? Kom naar het Congres Talent & Performance op 5 oktober. Bekijk het programma en schrijf u in.

Reageer op dit artikel