nieuws

Student wil hulp bij solliciteren

Instroom

Student wil hulp bij solliciteren

Bijna de helft van de studenten vindt dat universiteiten meer aandacht moeten besteden aan het sollicitatieproces. Ze willen meer hulp bij het schrijven van een CV en training in gesprekstechnieken.

Dit blijkt uit onderzoek van recruitmentplatform Business Talent Network (BTN) onder bijna 500 Nederlandse WO-masterstudenten. Volgens BTN moeten werkgevers die hoogopgeleid universitair talent willen binnenhalen, vooral zorgen voor “uitdagende functies met een goed carrièreperspectief en goede trainingsmogelijkheden”. Dat zijn de aspecten die masterstudenten vooral hopen aan te treffen in hun eerste baan. “Natuurlijk hebben ze ook oog voor een behoorlijk salaris, een goede werksfeer en maatschappelijk zinvol werk”, melden de onderzoekers. Opvallend is dat zowel de mannelijke als de vrouwelijke studenten het minst hechten aan job rotation en begeleiding.

Student wil traineeship

De helft van de masterstudenten denkt vooral veel doorgroeimogelijkheden en uitdaging te bereiken door een traineeship. Voor 6 procent is zo’n traineeship zelfs een harde voorwaarde om aan de slag te gaan. Bijna de helft (48 procent) van de onderzochte studenten is tevreden met een startersfunctie. Bijna niemand (2 procent) kiest voor een carrière als zzp’er.

Salaris belangrijker dan sfeer

Aan goede sfeer op het werk hechten studenten minder. Een goed salaris is belangrijker dan de sfeer op het werk. Bij hun oudere collega’s is juist het omgekeerde het geval. Degenen die een toekomst als zzp’er zien, zijn gemiddeld zelfs 27 jaar.

Meer hulp bij solliciteren

De onderzoekers legden de studenten ook de vraag voor of de universiteit genoeg doet om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Ruim de helft (55 procent) van de studenten is daar tevreden over. Zij vinden dat de universiteit hen stimuleert om zich te oriënteren. Ook biedt de universiteit hen in hun ogen voldoende mogelijkheden om in contact te komen met mogelijke werkgevers. Maar liefst tweederde (65 procent) vertrouwt er dan ook op om eigen kracht een geschikte baan vinden.

Minder zelfverzekerd is de Nederlandse student over het solliciteren. Bijna de helft (48 procent) wil dat universiteiten meer aandacht besteden aan het sollicitatieproces. En 18 procent zegt dat dit in hun ogen voldoende gebeurt. “Aan hulp of training in het schrijven van een curriculum vitae, presentatie- en gesprekstechniek bestaat dus zeker behoefte”, aldus de onderzoekers.

Overigens blijken maar weinig  studenten op de hoogte zijn van het bestaan van vacaturesites. Ruim 57 procent van hen zegt zelfs geen enkele site te kennen.

TIP: Weet u hoe u jonge talenten kunt aantrekken én kunt behouden? Meld u aan voor het Congres Talent & Performance op 11 oktober

Reageer op dit artikel