nieuws

Zo harkt u de talentvolle recruiter binnen

Instroom

Zo harkt u de talentvolle recruiter binnen

Recruiters zijn gewild. Wilt u de talentvolle exemplaren binnenhalen? Zorg dan dat deze processen op orde zijn.

De vraag naar recruiters is enorm. Afgelopen kwartaal steeg de vraag naar recruiters met 54 procent ten opzichte van vorig jaar. Zelf weten de high potentials in dit vakgebied als geen ander hoe een goed wervingsproces in elkaar steekt. En dus ook hoe het niet moet. Een stroperig wervingsproces, lange sollicitatierondes – denk drie, soms wel vier gesprekken – daar krijgen recruiters jeuk van. En dan bent u ze al kwijt.

HR-kandidaten zijn niet meer zo loyaal

Wilt u de meest talentvolle recruiters in huis hebben, dan moeten organisaties zich anders opstellen. De oude vertrouwde werkwijze moet overboord. Dat concludeert intermediair voor hoogopgeleiden Yacht uit een periodieke arbeidsmarktanalyse.

HR-functies zijn in zwang. De vraag naar recruiters steeg afgelopen kwartaal met 54 procent in vergelijking met 2015. De Intelligence Group voorspelde zelfs dat de vraag naar recruiters stijgt naar 60 procent over 2016 genomen.

Hetzelfde geldt voor HR-adviseurs, daar steeg de vraag met 54 procent, laten de cijfers van Yacht zien. De vraag naar HR Business Partners nam zelfs toe met 73 procent. Maar Kandidaten uit het HRM- vakgebied zijn niet meer zo loyaal als enkele jaren terug. (Zie infographic, bron: Yacht)

yacht recruitment infographic

‘Organisaties moeten het wervingsproces versnellen’

HR-professionals nemen steeds meer de regie en hebben keuze uit meerdere vacatures. Daar moeten opdrachtgevers meer van doordrongen zijn, zo stelt Ellen Bergh, Commercieel manager HRM bij Yacht.

‘Wat ons opvalt, is dat veel bedrijven zich nog onvoldoende bewust zijn van de verhoudingen op de arbeidsmarkt. Kortweg bepalen professionals de gang van zaken. Zij willen niet meer drie, soms vier keer op gesprek gaan voordat ze bij een bedrijf mogen starten. Bedrijven handelen daar echter nog niet naar en doen er verstandig het wervingsproces te versnellen. Wanneer bedrijven oude tradities loslaten, voorkomen ze dat talent aan hun neus voorbij gaat.’

Recruiter moet vakgebied kunnen doorgronden

Dat recruiters gewild zijn, is niet vreemd. Maar er is niet alleen krapte in het vakgebied HRM. Uit analyses van Yacht blijkt dat er ook een enorme vraag is naar professionals in IT, Engineering, Marketing en Sales. Dat vraagt om gespecialiseerde recruiters die hun vak verstaan en inhoudelijke kennis hebben van diverse vakgebieden.

‘Kijk bij de selectie van zo’n recruiter vooral naar hun competenties en bepaal welke vaardigheden tijdens het werk zijn bij te brengen. Eindeloos zoeken naar het schaap met de vijf poten is niet verstandig’, aldus Bergh.

Lees ook: Heeft uw recruiter haast?

Reageer op dit artikel