nieuws

Zo trekken technische bedrijven wél personeel aan

Instroom

Zo trekken technische bedrijven wél personeel aan

Technische bedrijven worstelen er al jaren mee: goed personeel aantrekken. Het is op de krappe arbeidsmarkt dus zaak je als goed werkgever te presenteren. Maar hoe?

De krapte op de arbeidsmarkt en de vraag naar technici is groter dan ooit, zegt opleider ROVC. “Het werven van technisch personeel staat dan ook in de top vier van de belangrijkste personele uitdagingen. Juist daarom is het belangrijk dat werkgevers zich onderscheiden van concurrentie om personeel aan te trekken”, zo blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek onder 1.231 medewerkers in de industrie en utiliteitsbouw.

Opleiding is motivator voor technische werknemers

Slechts acht procent van de Nederlandse technische bedrijven zet opleiden van technici in om de aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten. Ook het motiveren van personeel (7 procent) blijft achter als beweegreden om personeel op te leiden, constateert opleider ROVC.  Technici geven aan dat opleidingsmogelijkheden een belangrijke motivator is in hun werk; een gemiste kans dus dat technische bedrijven hier weinig aan doen. Het verbeteren van de kwaliteit van werk (58%) is de belangrijkste reden binnen de techniek om personeel op te leiden.

Lees ook: 5 stappen om tekort aan technisch talent te lijf te gaan

Niet alleen opleiden om werk te verbeteren

John Huizing, algemeen directeur van ROVC: “Organisaties binnen de techniek zijn zich al jaren bewust van het belang van bijscholing en ontwikkeling, maar spelen hier nog te weinig op in. De gedachtegang om personeel op te leiden om het werk te verbeteren is een logische zet. Toch moeten bedrijven voorkomen dat zij in de valkuil te trappen en alleen ten behoeve van de organisatie opleiding- en ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden. Het is essentieel om breder te kijken en de belangen van medewerkers niet uit het oog te verliezen. Waar medewerkers het verschil voor de organisatie maken, maakt goed werkgeverschap het verschil voor medewerkers.”

TIP! Wilt u meer weten hoe u talent kunt aantrekken en behouden? Meld u dan snel aan voor het congres Talent en Performance Management op 11 oktober in Breukelen.

 

 

Reageer op dit artikel