nieuws

Beoordeel Millennials niet op aanwezigheid

Instroom

Beoordeel Millennials niet op aanwezigheid

Millennials willen niet beoordeeld worden op aanwezigheid, maar op de resultaten die zij behalen. Samenwerken met collega’s wordt zeer gewaardeerd en bevordert het werkplezier.

Millennials willen beoordeeld worden op resultaten in plaats van op aanwezigheid op kantoor. Ze zijn zeer gehecht aan een flexibele indeling van hun werktijden. Dit betekent niet dat zij geen contact willen met collega’s. Integendeel, zij willen leren van collega’s en gezamenlijk presteren. Dat bevordert het werkplezier.

Dit blijkt uit het kwantitatieve onderzoek World of Work, dat in opdracht van Monsterboard is verricht, onder ruim 4.000 werknemers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Balans werk-privé belangrijk voor Millennials

Millennials zijn echt op zoek naar een betere werk-privébalans. Ze willen thuis kunnen werken als ze daar behoefte aan hebben en hun uren flexibel in kunnen delen. Het is het resultaat dat telt.

Gian Zandonà, managing director van Monsterboard: “De motivatie en loyaliteit van jonge medewerkers kan ontzettend toenemen als je aan hun wensen tegemoet komt. Flexibiliteit helemaal verbieden kan er juist voor zorgen dan medewerkers op zoek gaan naar een baan bij een bedrijf die flexibel werken wél stimuleert. Als werkgevers wél open staan voor flexibele werkuren, kunnen ze dit gebruiken als pullfactor. Ze doen er bijvoorbeeld goed aan het prominent te benoemen in een vacaturetekst.”

Pas HR-tech aan op flexibel werken

Die hang naar flexibiliteit vraagt ook wat van de software en HR-systemen in het bedrijf, zegt Zandona in gesprek met Overehrm.nl. “Millennials willen flexibiliteit, hun werk kunnen doen op het moment dat het hun uitkomt. Dat betekent dat een bedrijf een ‘Bring Your Own Device (BYOD)’ – beleid en webbased applicaties moet hebben.” Niet alle HR-systemen voldoen aan die voorwaarden. Uit onderzoek van PwC bleek eerder dat bij 70 procent van de bedrijven een HR-applicatie toegankelijk is op een mobiel apparaat.

Millenial wil voortdurend feedback

Het wensenlijstje van de millenial is nog niet voorbij. Realtime feedback ontvangen vinden ze namelijk ook erg belangrijk in het werk, zegt Zandonà. Uit het onderzoek van Monsterboard blijkt dat 70 procent van de millennials regelmatig onzeker is over hun vaardigheden op de werkvloer. Bijvoorbeeld om een idee te lanceren of voor een groep te spreken. Bijna driekwart geeft aan dat ze dan ook graag iemand zouden hebben die hen ondersteunt in hun carrière, zoals een mentor.

TIP: Hoe zet u een systeem op om uw (jonge) medewerkers continu van feedback te voorzien? Luister naar de Best Practices en meld u nu aan voor het congres Talent & Performance Management op 11 oktober in Breukelen. 

Activiteiten met collega’s

Ook qua arbeidsvoorwaarden hebben Millennials specifieke wensen. Natuurlijk hangen ze aan goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en aan opleidingsmogelijkheden. Verder willen Millennials het liefst dicht in de buurt werken, zodat de reistijd beperkt blijft. Het aantal uren dat contractueel vastgelegd is, moet makkelijk aangepast kunnen worden. Reisjes en activiteiten met collega’s worden hooglijk gewaardeerd.

Wie tevreden en loyale Millennials wil, doet er goed aan om hen veel flexibiliteit te bieden, qua werkomgeving én qua werkuren. Plus: bied activiteiten en reisjes met collega’s aan. Dat wordt gewaardeerd.

Reageer op dit artikel