nieuws

‘Die gehandicaptenbanen kunnen zó weer weg zijn’

Instroom

‘Die gehandicaptenbanen kunnen zó weer weg zijn’

Het banenplan voor gehandicapten lijk een succesje. ‘Maar de banen zijn broos, en kunnen zo weer verdwijnen.’

21.000 banen voor arbeidsbeperkten waren erbij gekomen, zo meldde staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in juli. De banenafspraak lijkt een succesje: het quotum arbeidsbeperkten komt er voorlopig niet. Maar de bestaande banen kunnen zo weer verdwijnen, waarschuwt Hans Spigt in het Financieele Dagblad.

Spigt is de man die door Klijnsma werd aangewezen om de banenafspraak voor arbeidsbeperkten te realiseren. Doordat de afspraak gedurende tijd wat is versoepeld, kon Klijnsma mooie resultaten laten zien. Maar het zijn detacheringsbanen, drukt Spigt ons op het hart. ‘En die kunnen op elk moment ophouden.’

Veel van de banen zijn momenteel niet duurzaam, zegt Spigt. Met name de overheidssector moet aan de ene kant bezuinigen, en aan de andere kant banen creëren. Dat is lastig. Detachering kan een weg zijn naar een vaste baan, maar daarmee is het banenplan nog niet rond. Voor werkgevers is het nu nog te riskant om arbeidsbeperkten in vaste dienst te nemen. Wanneer voor deze groep de ontslagvergoeding zou vervallen – ze hebben immers een vangnet in uitkeringen – zou dit voor werkgevers een stuk makkelijker zijn.

Lees het volledige artikel op FD.nl

Reageer op dit artikel