nieuws

Flexmarkt heeft omvang van 21 miljard euro

Instroom

Flexmarkt heeft omvang van 21 miljard euro

De flexmarkt groeit al jaren en heeft in 2016 een omvang van ruim 21 miljard euro. Flexbedrijven zitten ook bepaald niet stil en breiden hun dienstverlening uit.

Afgelopen vrijdag publiceerde het CBS de arbeidsmarktcijfers over het tweede kwartaal van 2016. Het aantal banen groeit. Het groeiende aantal banen wordt echter vooral door uitzendkrachten ingevuld. Ook het aantal vaste banen groeit eindelijk weer, maar niet zo snel als het aantal flexibele banen. De flexmarkt maakt echt een bloeiperiode door.

De uitzendbranche groeit dus. Dat blijkt ook uit cijfers die de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) vierwekelijks publiceert.

Omvang uitzendbranche

De totale flexmarkt  heeft in 2016 een omvang van ruim €21 miljard. Volgens consultancy.nl, dat zich weer baseert op de omzetranglijst van Flexmarkt, heeft de top 80 uitzend- en flexorganisaties in Nederland ruim de helft van deze marktwaarde in handen. Randstad is met afstand de grootste flexorganisatie in Nederland, gevolgd door USG People en Adecco. De 80 organisaties zijn samen goed voor een omzet van €11,2 miljard. Bijna de helft van deze omzet wordt weer gerealiseerd door de eerdergenoemde top drie in Nederland.

Flexmarkt in beweging

De flexmarkt is flink in beweging. Zo kocht Randstad vacaturebank Monster (Monsterboard in Nederland). USG People ging, voordat het zelf in Japanse handen kwam, een samenwerking aan met partijen als Endouble en Adver-online. Ook de opkomst van payroll bedrijven als Payroll Select en Please Payroll is stormachtig te noemen. Daarnaast schuiven HR-dienstverleners, zoals Driessen HRM op richting arbeidsbemiddeling.

Volgens diverse voorspellingen blijft de markt voor flexibele arbeid nog wel even groeien, mede gevoed door onzekerheid met betrekking tot zelfstandigen, technologische ontwikkelingen en schommelingen in de wereldeconomie.

Reageer op dit artikel