nieuws

Kleine zzp’er is bijklussende oudere

Instroom

Kleine zzp’er is bijklussende oudere

Wie is toch die kleine zzp’er? Dat vroeg het CBS zich af. Het statistiekbureau deed onderzoek: de ‘mini-timers’ zijn vooral bijklussende ouderen.

Het zelfstandigenbestaan is lang niet altijd een fulltime bezigheid. De groep zzp’ers die minder dan 12 uur per week werkt, noemt zichzelf niet eens zo. Ze beschouwen zichzelf niet als ‘werkende’ of ‘werkloze’, maar meer als ‘gepensioneerde’, ‘huisman’ of ‘huisvrouw’. En: veel van hen zijn ouderen die af en toe wat bijklussen.

Dat concludeert het CBS uit nieuw onderzoek. Het statistiekbureau nam voor het eerst de groep kleine zelfstandigen onder de loep.

‘Mini-timer’ is ouder dan voltijd-zzp’er

De groep zzp’ers groeit al jaren in Nederland. De groep ‘mini-timers’, de zelfstandigen die minder dan twaalf uur in de week werken, neemt daarmee ook toe. Tussen 2004 en 2015 is hun aantal gegroeid van 76.000 naar 112.000 op in totaal ruim 1 miljoen zzp’ers.

Opvallend is dat deze groep vooral bestaat uit ouderen. Zo is 60 procent van hen tussen de 55 en 75 jaar. Dat staat tegenover 34 procent van de deeltijd-zzp’ers die meer uren werken. Van de voltijd-zzp’ers is bijna een kwart tussen de 55 en 75 jaar. Al deze groepen zijn hoger opgeleid dan gemiddeld.

Lees ook: Ouder dan 40? Werk niet meer dan 25 uur!

Kleine zelfstandige is ‘blije groep’

Het betreft veelal mensen die bijvoorbeeld naast hun pensioen nog wat bijklussen. Slechts een derde van de zzp’ers met zo’n korte werkweek geeft aan graag meer uren te willen draaien. Over het algemeen is deze groep zelfstandigen een blije groep, zo constateert het CBS.

Het statistiekbureau heeft zzp’ers die naast hun zelfstandig ondernemerschap ook nog een studie volgden of een baan in loondienst erbij deden, niet in de cijfers opgenomen. Wanneer die wel meegeteld zouden worden, zou het aantal ‘kleine zzp’ers’ waarschijnlijk nog hoger uitkomen. (ANP/redactie)

TIP: Meer weten over de het veilig werken met zelfstandigen? Kom naar de cursusdag De Wet DBA en het risicoloos contracteren van een zzp’erop 15 november

Reageer op dit artikel