nieuws

Opname ouderschapsverlof groeit

Instroom

Opname ouderschapsverlof groeit

Het aantal vaders dat na de geboorte van een kind vaderschapsverlof opneemt, groeit. Eén op de tien vaders doet dit nu.

In 2015 namen 70.000 ‘nieuwe’ vaders ouderschapsverlof op. Tegen 61.000 in 2013. Dat blijkt uit cijfers die BNR bij het CBS heeft opgevraagd.

Het aantal vaders dat ouderschapsverlof opneemt groeit dus. Nu neemt 11 procent van de vaders verlof op, tegen 6 procent tien jaar geleden. Een duidelijke toename, maar nog steeds relatief beperkt.

Oorzaken achterblijven opname ouderschapsverlof

Dat lang niet iedereen verlof opneemt heeft verschillende oorzaken volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Soms is het gewoon bedrijfseconomisch niet mogelijk. Echter, mannen geven vaak aan dat zij bang zijn dat het hun carrièrekansen schaadt als zij ouderschapsverlof opnemen. Vrouwen zijn bang voor de financiële gevolgen.

Na de geboorte van een kind gaan vrouwen vaker parttime werken. Jonge vaders gaan zelfs vaker fulltime werken als er kinderen worden geboren, aldus Van Mulligen.

Nederland op achterstand

Nederland loopt ten opzichte van omringende landen achter op het gebied van ouderschaps- en bevallingsverlof. In Scandinavische landen bijvoorbeeld is het ook voor mannen heel gebruikelijk om een half jaar verlof op te nemen om voor het pasgeboren kind te zorgen.

Wet Arbeid en Zorg

Ouders met kinderen jonger dan 8 jaar kunnen ouderschapsverlof krijgen. Sinds 2015 is het dankzij een verruiming van de wet arbeid en zorg makkelijker geworden om dit op te nemen.

Minister Asscher wil betaald bevallingsverlof voor mannen uitbreiden van 2 naar 5 dagen, maar volgens diverse deskundigen is er dan net voldoende tijd “om Champagne voor de gasten in te schenken. Het zou goed zijn voor het kind en voor een eerlijkere verdeling van zorgtaken tussen mannen en vrouwen, als mannen langere tijd zelfstandig voor het kind zorgen.”

Luister hier het radiofragment op BNR.

Reageer op dit artikel