nieuws

Twintiger voelt crisis nog steeds

Instroom

Twintiger voelt crisis nog steeds

Steeds minder vaak zijn ze werkloos. Maar 25 tot 30-jarigen hebben sinds de crisis nog steeds een achterstand op de arbeidsmarkt.

De werkloosheid onder 25- tot 30-jarigen is de afgelopen twee jaar in Nederland sterk gedaald. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Vorig kwartaal was 5 procent van de 25- tot 30-jarigen in Nederland werkloos. Twee jaar eerder stond die teller nog op 7,3 procent. Deze groep startte op de arbeidsmarkt in de slechte jaren vanaf de financiële crisis van 2008. In het tweede kwartaal van 2013 piekte de werkloosheid in de groep mede daardoor op 7,7 procent, tegen slechts 2,6 procent vijf jaar eerder.

Twintiger vaker flexibel contract

Ondanks de verbetering in de afgelopen jaren zijn 25- tot 30-jarigen nog altijd vaker werkloos dan Nederlanders van 30 tot 45 jaar. De 25- tot 30-jarigen met een baan hebben daarnaast vaker een flexibel contract dan hun oudere collega’s. De meerderheid (57 procent) van de jongeren vindt een flexibel contract overigens prima. Dat bleek onlangs uit onderzoek van YoungCapital.

Genoegen nemen met een lager salaris

Mensen die in een crisis afstuderen en een baan zoeken hebben vaker een achterstand op de arbeidsmarkt. Ze nemen vaker banen aan onder hun opleidingsniveau en nemen daardoor vaker genoegen met een lager salaris dan mensen die afstuderen in een gunstige tijd. Deze salarisachterstand blijft hen in de eerste jaren van hun carrière vaak achtervolgen. (ANP/redactie)

Lees ook: Zo houdt HR jongere medewerkers tevreden

Reageer op dit artikel