nieuws

Vraag hoogopgeleide starters gestegen

Instroom

Vraag hoogopgeleide starters gestegen

In het afgelopen jaar is de vraag naar hoogopgeleide starters op de Nederlandse arbeidsmarkt met 19 procent gestegen. Er was vooral een toenemende vraag naar trainees.

De arbeidsmarkt voor pas afgestudeerde hogeropgeleiden trekt aan. In een jaar steeg de vraag naar hoogopgeleide starters op de Nederlandse arbeidsmarkt met 19 procent. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group op basis van Jobfeed, een tool die alle in Nederland online geplaatste vacatures inventariseert.

Vacatures hoogopgeleide starters

In het tweede kwartaal van 2016 stonden er 29.000 vacatures open voor hoogopgeleide starters. Een groei van 19% tussen het derde kwartaal 2015 en het tweede kwartaal 2016.

Trainees

Er is vooral vraag naar trainees. Ruim 11 procent van de vacatures voor starters betreft een traineeship. In totaal gaat het om bijna 3.300 vacatures in het tweede kwartaal van 2016. Een stijging van 46 procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, is de explosief gestegen vraag naar trainees “een reflectie van de schaarste en wervingsproblemen die werkgevers ervaren om jong hoogopgeleid talent te werven, met name in schaarse gebieden zoals IT. Traineeships worden gezien als aantrekkelijke manier om jong talent te verleiden.”

Recruiters

Software engineers en accountmanagers maken de top drie van vacatures voor hoogopgeleide starters vol.

Ook voor de functie van recruiter worden starters gevraagd. De recruiter staat op de tiende plaats als meest gevraagde startersfunctie. Waasdorp vindt dat een kwalijke zaak: “Werkgevers kunnen beter hun wervingsaanpak professionaliseren en recruitment als een serieus vakgebied zien in plaats een recruiter als een startersfunctie zien met het oog op het duurzaam werven van jong talent”. (Bron: Intelligence Group)

Lees ook: 7 skills die HR mist bij starters

Reageer op dit artikel