nieuws

Alle bonussen voortaan op 20 procent?

Instroom

Alle bonussen voortaan op 20 procent?

Sommige sectoren kennen al een bonusplafond. Moet een bonus van maximaal 20 procent ook de norm worden voor het bedrijfsleven?

Als het aan minister Dijsselbloem van Financiën ligt wel. De PvdA-minister stelt voor dat ook bonussen van beursgenoteerde bedrijven voortaan aan banden worden gelegd: maximaal 20 procent van het jaarsalaris. Dat stelt Dijsselbloem donderdag in de Volkskrant.

Dijsselbloem heeft kritiek op de commissie die bezig is een vernieuwde gedragscode op te stellen voor beursgenoteerde bedrijven. De Commissie Van Manen doet volgens Dijsselbloem nauwelijks voorstellen die de topbeloningen kunnen matigen en meer in verhouding brengen.

De minister ziet dat de bonussen maar blijven stijgen en dat de verhoudingen tussen de topmannen en de gemiddelde werknemers ‘uit het lood zijn geslagen’. Bij organisaties als Ahold en Unilever verdienen topmannen tot wel 100 keer zo veel als de ‘gewone’ werknemer.

Lees ook: ‘Bonus geeft echt een perverse prikkel’

In de financiële sector, zegt Dijsselbloem, zijn de topbeloningen en bonussen vorig jaar al gematigd. Dat was een voorwaarde voor de staatssteun die de sector kreeg vanwege de financiële crisis die begon in 2008. De publieke sector kent al langer een bonusplafond voor bestuurders via de Wet normering topinkomens. Met name de salarissen van topfunctionarissen in de zorg rezen de pan uit. (ANP)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels