nieuws

‘UWV-premie pakt voor veel werkgevers duurder uit’

Instroom

‘UWV-premie pakt voor veel werkgevers duurder uit’

De nieuwe UWV-premies pakken voor sommige sectoren zeer nadelig uit, stelt risicoadviseur en assurantiemakelaar Aon. Werkgevers die willen overstappen naar een private verzekeraar, moeten echter wel snel zijn.

Duizenden werkgevers zijn volgend jaar fors duurder uit voor hun UWV-premies voor de Ziektewet en WGA. Hoewel de premies gemiddeld genomen ongeveer gelijk blijven, zijn de sectorale en individuele verschillen groot, concludeert risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon. Zo stijgt de premie in de elektrotechnische industrie met meer dan 50 procent.

Het UWV maakte een week geleden de nieuwe UWV-premies voor 2017 voor de Ziektewet en WGA bekend. Aon constateert flinke uitschieters naar boven en naar beneden. De premie in de elektrotechnische industrie stijgt bijvoorbeeld met ruim 50 procent. “Dit komt hard aan voor de bijna driehonderd mkb-bedrijven in deze sector die hun premies de afgelopen jaren al vaker zagen stijgen”, aldus Aon.

Lees ook: De WGA-verzekering: de aandachtspunten

Sommige UWV-premies dalen juist

Ook havenbedrijven, waarvan zo’n 2.000 werkgevers verzekerd zijn bij het UWV, gaan fors meer betalen volgens Aon. Hun premies stijgen volgend jaar met 15 procent. Er zijn ook werkgevers die juist minder premie gaan betalen. Bijvoorbeeld in de textielindustrie (goed voor zo’n 100 mkb’ers) waar de premies voor het derde jaar op rij flink dalen – dit keer met ongeveer 30 procent.

Reactie UWV

“De stijging in de elektrotechnische industrie die Aon noemt, wordt vrijwel geheel veroorzaakt door een stijging van de ZW-premie, zo nuanceert Wessel Agterhof, woordvoerder bij het UWV, de conclusies van de verzekeringsmakelaar. “Die stijgt namelijk van 0,14 procent naar 0,37 procent. De WGA-premie stijgt licht van 0,37 procent naar 0,41 procent. De WGA-premie is een stuk lager dan gemiddeld, de ZW-premie ongeveer gemiddeld. De ZW-premie van 0,14 procent in 2016 was een van de laagste sectorale premies.”

‘Duizenden werkgevers’

Gemiddeld genomen betalen grote werkgevers in 2017 volgens Aon evenveel premie aan het UWV als dit jaar. Private verzekeringspremies lijken juist te stijgen, al is dat een momentopname. “Lezend tussen de regels door, blijkt dat het UWV de komende jaren een premiestijging van ongeveer 35 procent voorziet,” aldus Daniel Rijnbeek, managing consultant bij de afdeling Corporate Wellness bij Aon Nederland.

“Verzekeraars moeten die stijging nu al verrekenen in hun premies,” zo verklaart Rijnbeek het verschil. Daarnaast heeft minister Asscher in april aan de Tweede Kamer laten weten dat ongeveer 20 procent van de werkgevers onder de nieuwe premieberekening méér gaat betalen. “Dan hebben we het al snel over duizenden werkgevers.”

Poule van werkgevers

Bij het UWV is de premie gebaseerd op de individuele schade per werkgever of de collectieve schade per sector, zo legt Agterhof uit.  Sterke stijgingen kunnen voorkomen bij grote werkgevers die in korte tijd veel schade veroorzaken. Bij sommige sectoren zijn stijgingen minder extreem, omdat het om een poule van kleine en middelgrote werkgevers gaat. Hoe kleiner deze poule hoe gevoeliger de sectorale premies zijn voor extra ontstane uitkeringen.”

Bij de WGA krijgt 49 procent van de werkgevers te maken met een daling

De ZW-premie is in het algemeen wat minder stabiel dan de WGA-premie, omdat ZW-uitkeringen maximaal 2 jaar duren en WGA-uitkeringen maximaal 10 jaar worden doorbelast. Zeker bij kleinere sectoren als de elektrotechniek kan een piek in het aantal ZW-uitkeringen in de sector tot een premiestijging leiden. Deze ontwikkeling kan echter ook snel weer omdraaien wanneer het aantal ZW-uitkeringen afneemt.

Bij de WGA krijgt 49 procent van de werkgevers te maken met een daling, 38 procent met een stijging en 13 procent met een gelijke premie, aldus het UWV. “Bij de ZW krijgt 85 procent van de werkgevers te maken met een daling, 14 procent met een stijging en 1 procent met een gelijke premie.”

‘Niet alleen premies vergelijken’

De afweging om bij het UWV te blijven of een private verzekering af te sluiten, moet volgens Rijnbeek meer zijn dan alleen een vergelijking van premies. Zo schept de keuze voor een private verzekering niet alleen extra administratieve verplichtingen, maar wordt de werkgever ook verantwoordelijk voor de begeleiding van arbeidsongeschikten. Ruim 56.000 werkgevers hebben voor een private verzekering gekozen.Werkgevers die het UWV willen verlaten, moeten dit voor 1 oktober kenbaar maken aan de belastingdienst. (AMweb/redactie PW De Gids)

Tip! Wilt u in één dag op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op het gebied van sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel & fiscus? Meld u aan voor de HR-actualiteitendag

Reageer op dit artikel