nieuws

HR hard op zoek naar talent met soft skills

Instroom

HR hard op zoek naar talent met soft skills

Bijna 70 procent van de HR-managers heeft moeite om talent met de juiste zachte vaardigheden te vinden. Deze soft skills zijn het meeste in trek.

LinkedIn heeft een ranglijst samengesteld met de meest gevraagde skills door Nederlandse werkgevers. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen zogenaamde harde en zachte vaardigheden.

“Als het gaat om harde skills, dan zoeken werkgevers het meest naar technische vaardigheden. Kijken we naar soft skills, dan is de behoefte het grootst aan talent dat ‘ownership’ hoog in het vaandel heeft staan”, blijkt uit het onderzoek. Strategisch denken en oplossingsgerichtheid staan op de tweede en derde plaats.

Top tien hard skills

Voor het samenstellen van de lijst met de meest populaire hard skills, zijn van 1 januari tot 1 september de activiteiten van recruiters op LinkedIn geanalyseerd. De top tien met hard skills:

 1. Statistical Analysis and Data Mining
 2. SEO/SEM Marketing
 3. Java Development
 4. Data Engineering and Data Warehousing
 5. Recruiting
 6. Software Modeling and Process Design
 7. Mobile Development
 8. Network and Information Security
 9. Software QA and User Testing
 10. Middleware and Integration Software

Soft skills ook belangrijk

Maar zachte vaardigheden zijn net zo belangrijk. Maar liefst 67 procent van de Nederlandse HR- managers heeft volgens LinkedIn moeite met het vinden van talent met de juiste soft skills. Driekwart (74 procent) van hen geeft aan dat het gebrek aan soft skills in een team de productiviteit van het bedrijf beperkt. Talent doet er dus goed aan om niet alleen te laten zien welke vakkennis ze in huis hebben, maar ook duidelijk hun sociale vaardigheden te communiceren.

Acht belangrijkste soft skills

Deze soft skills zijn het meest gewild:

 1. Ownership
 2. Strategisch denken
 3. Oplossingsgerichtheid
 4. Doorzettingsvermogen
 5. Communicatieve vaardigheden
 6. Nieuwsgierigheid
 7. Doelgerichtheid
 8. Teamwork

“De enorme vraag naar technische competenties zal voorlopig niet afnemen,” geeft Anoek Eckhardt, manager corporate communications van LinkedIn, aan. “Toch worden ook soft skills zoals communicatieve vaardigheden en teamwork steeds belangrijker voor werkgevers. Deze zachte vaardigheden zijn met name in IT-functies moeilijker te vinden.”

Soft skills toevoegen aan profiel

Floor Nobels, recruiter van Work Life Recruitment bevestigt het belang van zachte vaardigheden: “Talent doet er goed aan om ook zachte vaardigheden toe te voegen aan hun online profiel. Anderen kunnen je ervoor endorsen en als recruiter kan ik daar snel veel uit afleiden. Het onderscheidt je van de rest.”

Om professionals te helpen bij het ontwikkelen van veel gevraagde vaardigheden, kondigt LinkedIn volgende week de ‘Week van het Leren’ aan. Van 24 oktober tot en met 30 oktober, heeft iedereen gratis toegang tot de ruim 5.000 trainingen op LinkedIn Learning.

Reageer op dit artikel