nieuws

VNO-NCW: ‘Schaarste op de arbeidsmarkt’

Instroom

VNO-NCW: ‘Schaarste op de arbeidsmarkt’

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Zo goed zelfs dat volledige werkgelegenheid in zicht is en er schaarste op de arbeidsmarkt ontstaat.

Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vandaag in de Telegraaf.

Schaarste op de arbeidsmarkt

De Boer ziet door de positieve economische ontwikkelingen zelfs schaarste op de arbeidsmarkt ontstaan. ‘Er zijn alweer moeilijk vervulbare vacatures. Volledige werkgelegenheid komt in zicht. Dat is goed nieuws, want dan kan iedereen profiteren.’

Wel is de voorman van de werkgeversorganisatie van mening dat een volgend kabinet de groeiende economie moet blijven ondersteunen met een uitgebreide investeringen voor klimaat en mobiliteit. ‘Het is belangrijk dat we de groei nu aan de praat houden en zorgen dat we meerjarig gaan investeren.’

Tip: Uw talentmanagement inzetten om de toekomstige personeelsbehoefte op te vullen? Dat doet u zo! Bestel het boek Strategisch Talentmanagement van Boudewijn Overduin en Job Hoogendoorn. 

Aantrekkende lonen

Ook is De Boer zeer te spreken over de stand van onze economie. ‘De belastinginkomsten groeien als kool onder meer door de belastingverhogingen van de laatste jaren. De consumptie trekt aan en mensen krijgen weer vertrouwen.’

Daarbij lijken de lonen ook voorzichtig aan te trekken. Uit het cao-overzicht van werkgeversorganisatie AWVN blijkt dat de loonstijging die afgelopen maand in nieuwe cao’s is afgesproken met 1,74 procent iets boven het jaargemiddelde van 1,5 procent ligt.

Verwachte werkloosheid omlaag bijgesteld

Het Cultureel Planbureau kwam in haar decemberraming ook al met de meest opgewekte analyse en verwachtingen sinds de recessie van 2008 en 2009. Waar het CPB in september nog van mening was dat de werkloosheid volgend jaar onveranderd op 555.000 personen zou blijven staan, worden er voor dit jaar inmiddels 540.000 werklozen voorzien en voor volgend jaar slechts 475.000.

Lees op PW de Gids ook hoe u uw talent binnen boord houdt.

Reageer op dit artikel