nieuws

Gelijke betaling wettelijk verplicht

Instroom

Gelijke betaling wettelijk verplicht

Wat te doen als werkgevers blijven discrimineren in hun beloningsbeleid? De regering in IJsland geeft werkgevers niet langer het voordeel van de twijfel. Gelijke betaling wordt wettelijk verplicht.

Zowel de private als de (semi)publieke sector moet volgens een nieuwe wet aantonen dat het beloningsbeleid vrij is van discriminatie op grond van geslacht, etniciteit, nationaliteit of religie, zo meldt het persbureau Associated Press.

Gratis werken vanaf 14.38 uur

IJsland is volgens het World Economic Forum het beste land ter wereld als het gaat om gendergelijkheid. Toch is ook hier het salarisverschil tussen mannen en vrouwen 14 procent. Volgens vrouwenorganisaties in het land betekent dat dat vrouwen elke dag na 14.38 uur gratis werken. Ter vergelijk, Nederland staat op deze internationale ranglijst op de zestiende plaats.
Lees ook: Hoe dicht HR de kloof tussen man en vrouw?

Gelijke rechten zijn mensenrechten

De regering wil niet langer wachten tot werkgevers zelf iets aan deze ongelijkheid doen. Minister Thorsteinn Viglundsson (Sociale Zaken) zegt dat het tijd is om radicaal in te grijpen. “Gelijke rechten zijn mensenrechten. We moeten ervoor zorgen dat mannen en vrouwen op de werkvloer dezelfde kansen krijgen. Het is onze taak om elke maatregel te nemen die daarvoor kan zorgen”, aldus de minister.

Brede steun voor wet

De wet moet nog worden aangenomen door het parlement. Omdat de maatregel kan rekenen op steun van zowel de regeringspartijen als de oppositie, is het zeer waarschijnlijk dat dit lukt. De wet zou in 2020 van kracht moeten worden.


Arbeidsrechtelijke kennis is onontbeerlijk voor HR. Leer alles wat u moet weten tijdens de opleiding Arbeidsrecht voor de P&O-praktijk

Reageer op dit artikel