nieuws

HR als pensioenadviseur

Instroom

HR als pensioenadviseur

Pensioen is voor veel werknemers een ver-van-mijn-bedshow. Maar geldt dat ook niet voor HR?

“Pensioen is voor de werkgever de op een na duurste arbeidsvoorwaarde maar bij HR staat het zeker niet op de tweede plek. Sterker nog: het staat vaak helemaal onderaan”, zegt Tim Zuiderman, pensioenrechtadvocaat/partner bij Onno F. Blom Advocaten. “Ik verbaas me daar eerlijk gezegd over. Het is ook een gemiste kans, want pensioen is voor een werkgever een mooi middel om de band met de werknemer te versterken. Als die een goed gevoel heeft over de pensioenregeling, heeft hij een goed gevoel over zijn werkgever. En de werkgever is blij als hij weet dat HR het pensioen goed geregeld heeft”, zegt Zuiderman.

Maar er zijn nogal wat wijzigingen geweest de laatste jaren…

“Dat maakt het lastig, ja. Het fiscale opbouwpercentage wordt steeds aangepast, net als de eisen aan de financiële buffers voor pensioenfondsen en de AOW-leeftijd. Al die wetswijzigingen voeren werkgevers netjes uit. Maar een grote wijziging van het pensioenstelsel, waarover al sinds het eerste Pensioenakkoord in 2010 wordt gesproken, komt er maar niet. Niemand zet de eerste stap om de logge olietanker te keren. We kunnen bijvoorbeeld naar een situatie waar elke werknemer zijn eigen pensioenrekening krijgt waar de werkgever het geld op stort. Verandert hij van werkgever, dan stort de volgende daar de pensioenpremies op. Zo heb je geen versnipperd pensioen, maar een transparant overzicht en weet de werknemer of hij extra moet sparen. Maar vind eens een werkgever die het voortouw durft te nemen. Ik zie er geen een.”

Als het zo complex is, moet HR dan wel werknemersvragen over pensioen beantwoorden?

“Dat ligt aan de vragen. HR moet een onderscheid kunnen maken tussen informatieve vragen als: ‘Hoe zit het met mijn nabestaandenpensioen?’en vragen die meer de kant opgaan van financieel advies. Bij een pensioenregeling met een beleggingscomponent begeeft HR zich naar mijn idee wel eens op glad ijs. Je hoeft niet alles zelf op te lossen, maar je moet weten wanneer je een werknemer niet verder kunt helpen en moet doorverwijzen naar een externe adviseur.”

De grootste fout die HR kan maken?

“Stilzitten op de momenten dat het niet moet. HR heeft een signaleringsfunctie en moet de werknemer wijzen op risicovolle veranderingen, denk aan arbeidsongeschiktheid of echtscheiding. HR moet vooral eerder aan de bel trekken. Zo moeten bij sommige regelingen de partners worden aangemeld voor het nabestaandenpensioen. HR moet controleren of dat gebeurt. Ik heb daar schrijnende gevallen van gezien.”

Nog tips voor HR? Wat is uw advies?

“Wat ik altijd probeer over te dragen, is dat pensioen beslist niet saai is, maar dat het leuk is en enorm belangrijk voor werkgever én werknemer. HR moet goed op de hoogte zijn en weten hoe je risico’s voorkomt. Zo kun je een hoop rechtszaken en ellende voorkomen.”

Meer weten over pensioen? Meld u aan voor de HR Actualiteitendag op 12 oktober.

Reageer op dit artikel