nieuws

Slordige salarisadministratie is dodelijk voor betrokkenheid

Instroom

Slordige salarisadministratie is dodelijk voor betrokkenheid

Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers moet soms te lang wachten op zijn salaris. En bij bijna de helft (48%) van deze groep klopt de betaling dan ook nog niet. Voor veel werknemers is een slordige salarisadministratie reden om ontslag te overwegen.

Dat blijkt uit Europees onderzoek van SD Worx. 44 procent van de vierduizend ondervraagde werknemers is weleens te laat betaald door zijn werkgever. In Nederland was dit zelfs 55 procent van de ondervraagden.

Grootste risico op late betaling salaris

Werknemers in ons land lopen daarmee het grootste risico hun salaris te laat te ontvangen. Het goede nieuws is dat  als het fout gaat, Nederlanders hun salaris meestal minder dan een week te laat krijgen. In Oostenrijk is dat wel anders. Daar lopen vertragingen op tot gemiddeld drie weken. Het Europese gemiddelde is een vertraging van anderhalf tot twee weken.

Fouten in betaling door slordige salarisadministratie

Gaat het mis in de salarisadministratie, dan blijft het meestal niet bij te laten betaling. In 48 procent van de gevallen was de betaling behalve te laat, ook nog onjuist. In 79 procent van de gevallen werd de fout door de medewerker zelf geconstateerd.

Negatieve impact op beeld werkgever

Te late salarisbetaling zet de relatie tussen werkgever en werknemer op scherp. De meerderheid – 80 procent in Nederland tot 93 procent in Zwitserland – van werknemers die betalingsvertragingen hebben ondervonden, voelden een ‘licht negatieve’ tot ‘zeer negatieve’ impact op het beeld dat zij van hun werkgever hebben.

Ontslag

Gemiddeld 44 procent van de respondenten overweegt ontslag te nemen na onjuiste betaling. Vooral in Duitsland leidt een foute salarisbetaling tot woede. Hier overweegt 55 procent ontslag. Franse werknemers zijn vergevingsgezinder. Slechts 30 procent overweegt ontslag na een fout in de salarisadministratie. Een slordige salarisadministratie verhoogt dus de kans dat medewerkers hun baan opzeggen.

Oorzaak vertraging

Bijna twee derde van de ondervraagden kreeg een oorzaak te horen waarom de betaling vertraagd was. De redenen voor de vertraagde betaling verschillen per land, waarbij de belangrijkste twee redenen zijn: ‘Late betalingen van derde partijen’ en ‘systeemfout of -uitval’. Deze zorgen samen voor 57 procent van de oorzaken in bijna alle landen. In Oostenrijk waren cashflow-problemen door late betaling van derde partijen in de helft van alle gevallen de oorzaak van de vertraagde salarisbetaling.

Reageer op dit artikel