nieuws

Sollicitatieprocedures slecht beoordeeld door werkzoekenden

Instroom

Een goede employee experience begint bij de sollicitatieprocedure, maar dat heeft nog lang niet elke werkgever begrepen. Nederlandse werkgevers krijgen een magere 5,4 op het rapport als het gaat om sollicitatieprocedures. De procedures duren te lang en zijn onoverzichtelijk.

Sollicitatieprocedures slecht beoordeeld door werkzoekenden

Dat blijkt uit het Onderzoek Candidate Experience van de Persgroep Employment Solutions onder ruim duizend werkzoekenden. Bijna 90 procent krijgt niet altijd een reactie op een sollicitatie. Meer dan de helft vindt dat hij meer als nummer dan als mens wordt behandeld.

Kandidaat wil persoonlijk contact

Werkzoekenden hopen na een sollicitatie op persoonlijk contact in de vorm van een e-mail of telefoontje. Ruim 40 procent ontvangt af en toe wel een reactie, maar dat is dan meestal in de vorm van een gestandaardiseerde mail.

Garikai van Weydom, senior researcher van de Persgroep Employment Solutions: “Kandidaten stoppen tijd in een sollicitatie en vinden dat zij recht hebben op een persoonlijke reactie van een potentiële werkgever. De gestandaardiseerde mails die de sollicitanten nu vaak ontvangen wekken veel frustraties op. Respondenten omschrijven ze als onprettig, onpersoonlijk en slecht.”

Schadelijk voor werkgeversimago

Organisaties schaden hun werkgeversimago wanneer zij steken laten vallen in de sollicitatieprocedures. 80 procent van de werkzoekenden geeft aan dat een negatieve sollicitatie-ervaring invloed heeft op het beeld van een organisatie. Een groot deel hiervan deelt dat beeld ook met vrienden en kennissen. Een derde van de respondenten wil daarna niet meer voor de organisatie werken.

Lees ook: Employee experience: wat betekent het?

Hoger opgeleiden beter behandeld

Werkzoekenden met een hbo- of wo-achtergrond krijgen vaker een reactie op hun sollicitaties. Ook is dat contact vaker persoonlijk. Toch zijn het juist de hoogst opgeleiden die kritisch zijn op de sollicitatieprocedure van hun werkgever. Wo’ers geven werkgevers als rapportcijfer een 5,2, dat is iets lager dan de 5,4 die mbo’ers uitdelen. Ouderen van 56 jaar of ouder zijn het minst te spreken over sollicitatieprocedures, zij belonen werkgevers met een 5,1.

 

Reageer op dit artikel