4 stappen naar succesvolle talent funneling

Niet elke referral recruitment-actie hoeft onmiddellijk gericht te zijn op het invullen van een concrete vacature. Organisaties kunnen hun medewerkers ook inzetten om enkel de naamsbekendheid van de organisatie te verhogen.

4 stappen naar succesvolle talent funneling

Een manier om de organisatie onder de aandacht van potentiële kandidaten te brengen is talent funneling.  Werkgevers die dit succesvol toepassen, vestigen regelmatig de aandacht op zichzelf. Vervolgens slagen ze erin die aandacht vast te houden en getalenteerde kandidaten echt nieuwsgierig te maken naar de organisatie.

Succesvolle talent funneling bestaat uit vier stappen:

Stap 1: Attentie – Wijs de wereld op het bestaan van de organisatie

Tijdens de eerste fase van het talent funnelingproces is het enkel de bedoeling om potentiële interessante kandidaten te wijzen op het bestaan van de organisatie. Het trekken van de aandacht kan op allerlei manieren. “Bijvoorbeeld door het verbeteren van de online vindbaarheid (via Google) van de organisatie, met online of offline advertenties, aanwezigheid op beurzen of deelname aan congressen.”

Stap 2. Informatie – Informeer belangstellenden

Als de interesse van talenten eenmaal is gewekt, moet het gemakkelijk zijn om meer informatie te vergaren over de loopbaanmogelijkheden binnen de organisatie. De website moet duidelijk maken dat de organisatie een goede en inspirerende werkgever is. Daarnaast moet de organisatie op de eigen social mediaplatformen een aansprekend verhaal vertellen.

Stap 3. Dialoog – Stimuleer kandidaten om in gesprek te gaan

De volgende stap in het verhogen van de betrokkenheid is door kandidaten te stimuleren een dialoog te starten. Maak de drempel om contact te leggen daarom zo laag mogelijk. Idealiter weerspiegelt dit kennismakingsproces het werkgeversmerk zo veel mogelijk. Van het eerste ‘ik heb uw cv ontvangen’-mailtje, tot alle momenten dat talenten tijdens sollicitatiegesprekken contact met de organisatie hebben.

Stap 4. Beleving – Creëer indrukwekkende ervaringen

Wanneer talenten over de vloer komen om persoonlijk kennis te maken, zorg dan dat die kennismaking een onvergetelijke ervaring wordt. Hoe meer de kandidaten beleven in zo’n situatie en hoe ‘merkwaardiger’ de belevenis is, hoe groter de kans dat ze zich blijvend betrokken voelen bij je organisatie. Om de herinnering levend te houden, kunnen organisaties bovendien een klein cadeautje meegeven na afloop van dit soort events.

whitepaper referral recruitment
Tip! Lees alles over referral recruitment en talent funneling in deze gratis whitepaper

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

Demografie, technologie, globalisering, samenleving en energie zijn de vijf krachten die de arbeidsmarkt de komende jaren zullen beheersen. Centraal Beheer wil met Open Netwerk daarop voortbouwen. Tom van Disseldorp en Noor Kok doen verslag.

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor werkenden en werkgevers? Bij veel maatregelen staat vooral het financieel aantrekkelijker maken van werken centraal, zegt Christian Klein, adviseur Inkomensverzekeringen en duurzame inzetbaarheid bij...

WW-regeling op de schop: een overzicht

WW-regeling op de schop: een overzicht

Rutte IV wil de de WW gaan aanpassen en de verschillen tussen vast en flex verminderen. Doel is om zo de interne flexibiliteit en wendbaarheid van bedrijven te vergroten. Hoe ziet de regeling eruit en wat zijn de huidige regels voor de WW?

'Pensioencommunicatie hoort bij goed werkgeverschap'

'Pensioencommunicatie hoort bij goed werkgeverschap'

Pensioen is de duurste secundaire arbeidsvoorwaarde. Het is zonde als je je werknemers hier niet goed over informeert. "Zodra ze weten wat het inhoudt, vliegt de waardering voor de werkgever omhoog", zegt Hugo van Kuijeren van VLC & Partners.