nieuws

Werkgever durft weer vaste relatie aan te gaan

Instroom

Werkgever durft weer vaste relatie aan te gaan

Werkgevers zijn weer bereid mensen een vast contract te geven. In het derde kwartaal van 2017 droegen vooral vast contracten bij aan de groei van de werkgelegenheid.

Dat blijkt uit analyses van het ING Economisch Bureau. De ING sluit niet uit dat werkgevers met het aanbieden van vaste contracten proberen schaarse mensen aan zich te binden.

Het aantal werklozen per openstaande vacature is gedaald van zeven in 2013 naar twee in 2017. Daarmee is overigens nog niet het niveau van 2008 bereikt.

 

Bron: CBS, ING calculations

De afgelopen jaren groeide de werkgelegenheid vooral door een toename van het aantal flexibele of tijdelijke contracten en zelfstandigen. In het derde kwartaal van 2017 bleef het aantal flexibele contracten nagenoeg gelijk en daalde het aantal zzp’ers licht.

Het is volgens het ING Economisch Bureau nog te vroeg om te voorstellen of de groei van het aantal vaste contracten zal aanhouden.

Het ING Economisch Bureau verwacht voor Nederland een groei van bijna 3 procent. Het toenemende personeelstekort kan daarbij echter een mogelijke rem zijn.

Reageer op dit artikel