nieuws

Arbeidsmobiliteit: van Defensie naar de zorg

Instroom

Arbeidsmobiliteit: van Defensie naar de zorg

Bij Defensie stromen mensen uit. In de zorg zitten ze te springen om flexibele aanpakkers met teamspirit. Zo krijg je de optelsom 1 + 1 = arbeidsmobiliteit.

Een best practice in arbeidsmobiliteit. In de toekomst wordt het krijgen van personeel de grootste uitdaging van de zorg. ’s Heeren Loo merkt dat nu al. De zorginstelling heeft veel vacatures en vindt moeilijk om die te vervullen. Tegelijkertijd stromen er bij Defensie mensen uit die nog lang niet klaar zijn om te stoppen met werken. ’s Heerenloo heeft daarom een convenant getekend met Defensie om zij-instromers te verwelkomen.

Lees ook: Arbeidsmobiliteit: het complete overzicht van de mogelijkheden

Uit- en zij-instroom

Medewerkers van Defensie die binnen drie jaar contractueel uitstromen, krijgen de mogelijkheid om stage te gaan lopen bij ’s Heeren Loo. Het uiteindelijke doel is dat zij na de uitstroom bij Defensie bij de zorginstelling in dienst komen.

“Door deze samenwerking verwachten wij goed gekwalificeerde medewerkers in de zorg te krijgen. Dit is de eerste organisatie waarmee we samenwerken op het gebied van uit- en zij-instroom. We hopen in de toekomst meer van dit soort samenwerkingen te initiëren”, aldus ’s Heeren Loo.

Passie voor het werk

Begeleiders in de zorg moeten goed in een team kunnen werken, flexibel zijn, goed kunnen zorgen voor een interventie en van aanpakken weten. Dit zijn competenties die bij de medewerkers van Defensie in de genen zit. Daarnaast zijn zij in staat leiding te geven en te ontvangen, zijn ze goed in samenwerken, hebben zij passie voor het werk wat ze doen en zijn ze bereid om zich te ontwikkelen.

BV Nederland

Ellen Boonen, directeur HRM bij ’s Heeren Loo: “In mijn ideale wereld bestaat er geen werkloosheid. Iedereen die wil en kan werken, moet ook kunnen werken. De competenties en kijkrichting van de mensen van Defensie ‘Wij zijn er voor het vaderland’ komen overeen met die van onze medewerkers ‘Wij zijn er voor de cliënt’. Dat betekent dat wij ons als organisatie moeten opstellen als BV Nederland; als één organisatie minder personeel nodig heeft neemt een andere organisatie het personeel over. We moeten durven investeren in zij-instromers. En dat is precies wat we nu samen met Defensie doen.”

Lees ook: Juridische aspecten van arbeidsmobiliteit

Arbeidsmobiliteit

De medewerkers volgen de opleiding via Defensie en lopen stage bij ’s Heeren Loo. Na het behalen van het diploma kunnen de medewerkers hun loopbaan bij ’s Heeren Loo voortzetten.

Gedurende de stageperiode blijven de medewerkers in dienst van Defensie en behoudt Defensie haar trekkingsrecht; de medewerkers kunnen worden oproepen voor oefeningen, uitzending of voor inzet bij rampen en calamiteiten. Uitgangspunt is wel dat in het laatste jaar bij Defensie de medewerker maximaal de tijd krijgt om zich voor te bereiden op zijn of haar toekomst.

Reageer op dit artikel