nieuws

Onderzoek: Hoe belangrijk vindt HR het pensioen?

Instroom

Onderzoek: Hoe belangrijk vindt HR het pensioen?

Voor veel werknemers is de oudedagvoorziening letterlijk iets voor later. Iets waar ze zich het liefst niet mee bezig houden. Dat stelt HR voor een uitdaging. Want hoe zorg je ervoor dat werknemers zich toch verdiepen in hun pensioen? En is dat eigenlijk de taak van HR?

PW. doet onderzoek naar een van de kostbaarste arbeidsvoorwaarden: het pensioen. Er zijn vijf bronnen van inkomen voor de oude dag:

  1. AOW
   Iedereen krijgt een basisinkomen via de Algemene Ouderdomswet. De AOW wordt maandelijks uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
  2. Pensioen via de werkgever
   Veel werknemers bouwen een pensioen op bij hun werkgever. Dit pensioen is ondergebracht bij een pensioenuitvoerder: een pensioenfonds, een verzekeraar of een premie­pensioeninstelling (PPI).
  3. Zelf afgesloten regelingen
   Werknemers kunnen zichzelf aanvullend verzekeren (zoals met een lijfrente) of sparen voor hun pensioen (zoals banksparen).
  4. Het vermogen
   Het eigen vermogen bestaat uit spaargeld, inkomsten uit beleggingen, maar ook een eigen woning valt hieronder.
  5. Inkomsten uit werk
   Zo’n 11 procent van de 65-plussers werkt door na zijn of haar pensioen. Omdat ze er plezier in hebben, zich fit genoeg voelen, meer inkomsten willen en/of het prettig vinden om een vast ritme te houden.

   Bron: Nationale Nederlanden

Kennen uw werknemers de bronnen voor hun oudedagvoorziening? En weet HR eigenlijk hoe belangrijk werknemers hun pensioen vinden? En wat vindt HR zelf van deze kostbare arbeidsvoorwaarde?

Om antwoord te krijgen op deze vragen, doet PW. in samenwerking met FitVoorLater van NN Investment Partners onderzoek naar de belangstelling voor het pensioen. Wij vragen u daarom enkele minuten uit te trekken en deze korte vragenlijst in te vullen. De invullers krijgen een gratis powerbank.

Naar het onderzoek

Reageer op dit artikel