nieuws

Recruiter minder bevooroordeeld door kunstmatige intelligentie

Instroom

80 procent van de Nederlanders en de Belgen denkt dat recruiters mensen kunnen uitsluiten van het sollicitatieproces door hun eigen vooroordelen. 44 procent denkt dat kunstmatige intelligentie deze vooroordelen vermindert.

Recruiter minder bevooroordeeld door kunstmatige intelligentie

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed naar de invloed van kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt onder 1.627 respondenten in de Benelux.

Algoritmes voor beste match

“Door het toepassen van algoritmes kun je de beste match realiseren tussen werkzoekende en de juiste vacature, en hierbij vooroordelen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe technologie voor geautomatiseerde assessments die HR-professionals en recruiters inzicht geven in hoe kandidaten zouden presteren op bepaalde taken”, zegt Sander Poos, managing director van Indeed Benelux.

Kunstmatige intelligentie vermindert vooroordelen

Ruim 44 procent van de respondenten beaamt dat de toepassing van kunstmatige intelligentie vooroordelen in het sollicitatieproces vermindert. Toch geeft slechts 28 procent aan dat het wervingsproces voor sollicitanten eerlijker zou zijn zonder menselijke recruiters.

“Dat onderstreept het belang van de menselijke factor als het gaat om de beste match tussen werkzoekenden en de juiste vacatures”, zegt Poos. “Kunstmatige intelligentie moet als toevoeging bijdragen, met als doel om die match te realiseren. Hoewel de technologie zich blijft ontwikkelen, zal het werk van menselijke recruiters nooit worden vervangen. Sterker nog, er komt juist veel meer ruimte beschikbaar voor die menselijke kant.”

Hulp bij zoeken naar werk

Opvallend is dat hulp bij het zoeken naar werk door ruim 60 procent wordt genoemd als meest gewenste toepassing van kunstmatige intelligentie. Ook loopbaanadvies scoort hoog met ruim 50 procent. Ruim 31 procent van de respondenten zou dan ook graag zien dat er meer gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde systemen en zelflerende computers in het wervings- en sollicitatieproces als dit de zoektocht naar werk sneller en succesvoller maakt. Bijna een derde zegt graag advies aan te nemen van een geautomatiseerd systeem of robot als het helpt bij die zoektocht naar werk.

Poos: “Denk bijvoorbeeld aan chatbots waarbij aan de hand van een vraag/antwoordgesprek een aantal geschikte vacatures wordt bepaald. De inzet van dit soort technologie vergroot de kans op een goede match, zelfs al in het begin van het proces.”

Reageer op dit artikel