Werknemers krijgen vanaf 2019 meer inzicht in hun pensioenontwikkeling

Om mensen meer inzicht te geven in hun toekomstig pensioen moeten pensioenuitvoerders hen vanaf 2019 met drie scenario's laten zien hoe hun pensioen zich kan ontwikkelen. Dit moet leiden tot een beter en realistischer beeld van het te verwachten pensioen en de risico's die ermee samenhangen.

Werknemers krijgen vanaf 2019 meer inzicht in hun pensioenontwikkeling

Pensioenfondsen en pensioenverzekeraars moeten mensen die pensioen opbouwen informeren over mogelijke mee- of tegenvallers bij de hoogte van de pensioenuitkering. Vanaf volgend jaar krijgen mensen daarom niet alleen hun verwachte pensioen te zien, maar ook hoeveel ze ontvangen bij mee- of tegenvallers. Mensen die inloggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl zien dan voortaan drie bedragen bij ’te bereiken pensioen’. Het gaat om pensioen op basis van een optimistisch, een verwacht en een pessimistisch scenario.

Drie pensioenscenario’s

De scenario’s houden rekening met economische ontwikkelingen. Het optimistische scenario gaat uit van volledige indexatie op basis van de algemene prijsstijging in de periode dat iemand nog pensioen opbouwt. Het verwachte scenario draait om bijna volledig koopkrachtbehoud.

In het pessimistische scenario kan een pensioenuitvoerder het pensioen niet laten meegroeien met de algemene prijsstijging. Deze drie scenario’s dragen volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij aan een beter en realistischer beeld van het pensioen dat mensen kunnen verwachten, en de risico’s die ermee samenhangen.

Pensioenoverzicht

Momenteel communiceren pensioenuitvoerders alleen het ‘te bereiken pensioen’. Het feitelijke pensioen kan hier echter van afwijken door achterblijvende indexatie of zelfs kortingen op pensioenen. Het is de bedoeling dat werknemers de drie scenariobedragen vanaf medio 2019 kunnen bekijken op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Ze staan ook op het uniforme pensioenoverzicht (UPO) dat werknemers jaarlijks van hun pensioenfonds of verzekeraar krijgen.

Modernisering pensioenstelsel

Ondertussen is het pensioenstelsel aan modernisering toe. Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt is het huidige pensioensysteem verouderd. Daarnaast blijkt het steeds lastiger om mensen het tijdens hun pensioenopbouw toegezegde pensioen daadwerkelijk uit te keren. Het kabinet, de vakbonden en de werkgevers onderhandelen al jaren over een pensioenakkoord. Een groot probleem daarbij zijn de rekenrente en daaraan gekoppeld een al dan niet gegarandeerd pensioen. Andere knelpunten zijn de stijging van de pensioenleeftijd, een lagere pensioenleeftijd voor de zware beroepen, en een al dan niet verplicht pensioen voor zzp’ers.

Rol werkgever

De memorie van toelichting bij de Wet pensioencommunicatie geeft aan dat de werkgever een spilfunctie vervult in het vergroten van het pensioenbewustzijn. U bent voor werknemers het eerste aanspreekpunt, waarbij het actief stimuleren van het pensioenbewustzijn van medewerkers onder uw zorgplicht valt. Let er daarom op dat uw werknemers voldoende op de hoogte zijn van pensioenontwikkelingen en wijs ze op de acties die ze moeten ondernemen voor een goed pensioen.

Nog veel meer lezen over loonkostenvoordelen? Download dan het e-book Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor werkenden en werkgevers? Bij veel maatregelen staat vooral het financieel aantrekkelijker maken van werken centraal, zegt Christian Klein, adviseur Inkomensverzekeringen en duurzame inzetbaarheid bij...

WW-regeling op de schop: een overzicht

WW-regeling op de schop: een overzicht

Rutte IV wil de de WW gaan aanpassen en de verschillen tussen vast en flex verminderen. Doel is om zo de interne flexibiliteit en wendbaarheid van bedrijven te vergroten. Hoe ziet de regeling eruit en wat zijn de huidige regels voor de WW?

'Pensioencommunicatie hoort bij goed werkgeverschap'

'Pensioencommunicatie hoort bij goed werkgeverschap'

Pensioen is de duurste secundaire arbeidsvoorwaarde. Het is zonde als je je werknemers hier niet goed over informeert. "Zodra ze weten wat het inhoudt, vliegt de waardering voor de werkgever omhoog", zegt Hugo van Kuijeren van VLC & Partners.