nieuws

Gemeenten en ziekenhuizen populaire werkgevers in de provincie

Instroom

Shell was het afgelopen jaar landelijk de meest favoriete werkgever van Nederland, gevolgd door Het Rijk en de Politie. Maar tussen de provincies zijn er veel verschillen in populariteit van werkgevers. In de top-10 van favoriete werkgevers per provincie staan opvallend veel gemeenten en ziekenhuizen. En dat investeren in employer branding werkt, bewijst ASML.

Gemeenten en ziekenhuizen populaire werkgevers in de provincie

Dat blijkt uit onderzoek Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) onder ruim 40.000 respondenten tussen 2017 en 2019 van de Intelligence Group.

Shell, de nummer één van Nederland in 2018, blijft vooral populair in het westen van Nederland, terwijl zowel Het Rijk en de Politie in bijna alle provincies worden gezien als een van de populairste werkgevers. De Politie staat zelfs in drie provincies op nummer één: in Friesland, Overijssel en Utrecht.

Gemeenten en ziekenhuizen populair

In de top-10 van favoriete werkgevers per provincie staan vooral lokale werkgevers die in die regio zijn gevestigd. Verschil met de landelijke rankings is dan ook dat gemeenten en ziekenhuizen populaire werkgevers in de provincies zijn.

Opvallend is dat er de top-10 favoriete werkgevers per provincie veel ziekenhuizen en zorginstellingen worden genoemd. In Groningen en Friesland staan er zelfs twee ziekenhuizen in de top-3 en in Zeeland staat de zorginstelling SVRZ (Stichting Voor Regionale Zorgverlening) voor kwetsbare ouderen op nummer één.
Dit is een goed teken voor ziekenhuizen en zorginstellingen voor wie het lastig is om voldoende personeel te vinden. Ondanks de hoge werkdruk binnen de sector worden ze wel gezien als een aantrekkelijke werkgever in de regio. Mooie voorbeelden zijn: het UMCG in Groningen, het Radboud UMC in Nijmegen, het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes en het Isala ziekenhuis met locaties in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde.

Ook gemeenten zijn veel genoemd als favoriete werkgever. Twee keer staan gemeenten op nummer één, namelijk Gemeente Assen in Drenthe en Gemeente Almere in Flevoland. In Drenthe staan er zelfs drie gemeenten in de top drie, waaronder Gemeente Emmen en opvallend genoeg de Gemeente Groningen, toch buiten de provincie Drenthe.
Toch is het niet voor alle gemeenten makkelijk om talent te werven, 85% van de gemeenten ondervindt problemen vanwege de schaarste en een kwart heeft moeite om jongeren te werven. Meer focus op het imago en de bekendheid van gemeenten als werkgever kunnen helpen met het aantrekken van talent.

Employer branding bij ASML

Dat investeren in employer branding werkt, bewijst ASML. De nieuwkomer in de landelijke top-10 meest favoriete werkgevers van 2018 was namelijk het hightechbedrijf ASML in Veldhoven. Dat heeft in Brabant zelfs de positie van de meest populaire werkgever overgenomen  van Philips, een bedrijf met veel historie in de regio.
De laatste jaren timmert ASML aan de weg op het gebied van employer branding, campusrecruitment, de ‘career’-pagina op de website en andere campagnes. En met succes blijkbaar.’

Lees ook: Employer branding: sterk werkgeversmerk cruciaal

Regionaal werkgeversmerk

In een toelichting op de resultaten van dit onderzoek benadrukt Gijs de Haas van Dorsser, managing director Intelligence Group, het belang van het sterke regionale werkgeversmerk. “Op de arbeidsmarkt kijken we vaak naar de grote ‘werkgeversmerken’, terwijl het echte verschil vaak  gemaakt wordt door de ‘local champions’. Een regionale kampioen, die ook dicht op haar arbeidspotentieel zit, heeft daar veel meer aan dan in de top-20 landelijk te staan. Het leuke van deze analyses is dat het onverwachte winnaars heeft binnen de zorg en gemeentelijke overheid. Deze werkgevers zijn aantrekkelijker dan velen vooraf zouden denken.”

 

Een overzicht van de top-3 werkgevers per provincie:

Drenthe Flevoland Friesland
Gemeente Assen Gemeente Almere Politie
Gemeente Emmen Het Rijk MCL Leeuwarden
Gemeente Groningen Politie Ziekenhuis Nij Smellinghe
Gelderland Groningen Limburg
Het Rijk UMC Groningen DSM
Radboud UMC Martini Ziekenhuis Provincie Limburg
Politie Gemeente Groningen Philips
Noord-Brabant Noord-Holland Overijssel
ASML KLM Politie
Philips Gemeente Amsterdam Gemeente Enschede
Provincie Noord-Brabant Shell Isala
Utrecht Zeeland Zuid-Holland
Politie SVRZ Shell
Nederlandse Spoorwegen Admiraal de Ruyter Ziekenhuis Het Rijk
Het Rijk Rijkswaterstaat Unilever

 

Bron: Intelligence Group

Lees ook: Employer branding: van voordelen tot uitgewerkt plan

Reageer op dit artikel