artikel

Gemiddelde werkplek op kantoor wordt steeds kleiner

Organisatie & Strategie

De gemiddelde werkruimte op kantoor wordt steeds kleiner. Sinds 2012 is deze gehalveerd. De opkomst van Het Nieuwe Werken speelt daarbij een grote rol.

Gemiddelde werkplek op kantoor wordt steeds kleiner

Hoezo riante vrije open ruimte? De gemiddelde werkruimte op kantoor wordt steeds kleiner. Sinds 2012 is deze gehalveerd. De opkomst van Het Nieuwe Werken speelt daarbij een grote rol.

Dat blijkt uit een rapport van de Belgische vastgoedgroep Ceusters-SCMS. De overheid speelt hierbij een voortrekkersrol. Toch hebben ambtenaren iets meer plaats, gemiddeld 15 m2, dan hun collega’s in de privésector. Die beschikken slechts over 10 tot 12 vierkante meter werkplek.

In 2012 was dat nog 20 m2 voor een werknemer in de privésector en 25 tot 30 m2 per ambtenaar. Binnen drie jaar is dat dus gehalveerd.

Gemiddelde werkruimte

Betekent dat het steeds knusser wordt op kantoor en medewerkers dichter op elkaar zitten? Nee, zeggen de onderzoekers. Het gemiddelde houdt ook rekening met de oppervlakte van gemeenschappelijke ruimtes en daar kan fors op bespaard worden.

Zo is er bijvoorbeeld door digitalisering minder archiefruimte nodig en worden verwarmings- en ventilatie-installaties ook steeds kleiner en efficiënter. Ook de opkomst van Het Nieuwe Werken, waarbij medewerkers vaker buiten kantoor werken en werkplekken delen doen de vraag naar kantoorruimte verder doen afnemen.

Norm

De Nederlandse norm is overigens 4 m2 per beeldschermwerker, met een extra vierkante meter per flatscreen, per kast en per deur. Dan kom je in de praktijk uit op een minimum van zo’n 6 à 7 m2.

Reageer op dit artikel