artikel

10 eHRM-termen die u moet kennen

Organisatie & Strategie

10 eHRM-termen die u moet kennen

Wanneer u (voor het eerst) op zoek bent naar een eHRM-systeem, vliegen de technische termen u om de oren. Deze tien eHRM-termen moet u kennen.

Als HRM’er kent u uw vakjargon. Maar in HR-technologie gaat de terminologie een stapje verder. Het betreft veelal Engelse terminologie. HR zit ook steeds vaker aan het roer bij de invoering van eHRM en dan moet je natuurlijk wel van de hoed en de rand weten. De tien belangrijkste eHRM-termen op een rij, met uitleg.

HRMS (Human Resources Management System)

Een van de eenvoudigste en meestgebruikte termen in eHRM. Ietwat een containerbegrip, wordt HRMS vooral gebruikt om alles aan te geven tussen een vrij eenvoudige vervanging voor een spreadsheet database, tot een volledig geïntegreerd en uitgebreid eHRM-systeem waarin meerdere functies bij elkaar worden gebracht. Een modern HRMS overziet en verzamelt allerlei HR-gerelateerde softwaremogelijkheden in een systeem. Denk aan verlofadministratie en verzuim-beheer tot talentmanagement.

HRIS (Human Resources Information System)

Wat is het verschil tussen HRMS en een Human Resources Information System? Vaak worden de termen door elkaar gebruikt, maar helemaal hetzelfde zijn ze niet. Het grootste verschil zit ‘m in de data die ze opslaan. Traditioneel gezien verzamelt een HRIS statische informatie als adresgegevens, payrollgegevens en BSN-nummers, waar HRMS meer dynamische data opslaat als vakantie- en verzuimdagen, en beoordelingsgegevens van de individuele medewerker.
Het kan ingewikkeld worden nu eHRM-aanbieders deze functies voor statische en dynamische gegevens vaak aanbieden in eenzelfde systeem. Binnenkort is dit onderscheid waarschijnlijk verleden tijd.

RFP (Request for Proposal)

Wanneer u een eHRM-systeem aanschaft heeft u waarschijnlijk – als onderdeel van het selectieproces – een RFP of Request For Proposal samengesteld. Dit document bevat al de technische en functionele eisen of behoeften waar uw gewenste systeem aan voldoet en is onderdeel van het aankoopproces. Het moet ervoor zorgen dat alle eHRM-aanbieders en -verkopers die u raadpleegt allemaal snappen wat uw bedoeling is met het systeem.

Lees ook: Zo creëert HR betrokkenheid met eHRM

ATS (Applicant Tracking System)

Een Applicant Tracking System (soms ook wel Candidate Management System genoemd) is een softwareapplicatie voor het werving en selectieproces, vaak ook met mogelijkheden om social media-kanalen erbij te betrekken. Het plaatsen van vacatures en screenen van het cv wordt hiermee bijvoorbeeld geautomatiseerd om de eerste schifting kandidaten te maken. Het kan automatische e-mails versturen naar kandidaten die niet verder gaan naar de volgende ronde, maar ook naar kandidaten die juist in aanmerking komen voor een nieuwe vacature. Sommige systemen bevatten mogelijkheden voor het ordenen van sollicitatie-of assessmentvragen.

LMS (Learning Management System)

Tegenwoordig gaan Learning Management Systemen, bedoeld voor het bijhouden van de ontwikkeling en beoordeling van medewerkers, verder dan het administreren voor cursussen. Systemen bevatten opties voor het bijhouden van allerlei vormen van ontwikkeling en bijscholing tot het creëren van gehele social learning platformen. Een goed systeem houdt daarbij ook de data en voortgang van individuele medewerkers bij en bezit mogelijkheden om deze data te koppelen aan het beoordelingssysteem van de organisatie.

TAS & TMS (Talent Acquisition/Management System)

Deze twee termen verwijzen naar systemen die te maken hebben met het ‘talent’ in de organisatie; het werven daarvan, maar ook het managen van de loopbaan en doorgroeimogelijkheden. Eigenlijk staan TAS en TMS niet ver af van het Applicant Tracking System (ATS) en Learning Management System (LMS), behalve dat een Talent Management Systeem meer gericht is op de langetermijn- en strategische doelen van de organisatie. Functies voor opvolgingsmanagement en high performance zijn hier vaak in aanwezig.

HCA (Human Capital Analytics)

Bekend onder de namen HR Analytics of Human Capital Analytics, verwijst dit naar databasefuncties die verder gaan dan het maken van HR-rapportages. Het combineert verschillende groepen gegevens met elkaar om inzicht te krijgen in complexe organisatie- en HR-vraagstukken.

ERP (Enterprise Resource Planning)

Strikt genomen niet echt een HR-term, maar u kan de term ERP (Enterprise Resource Planning) wel voorbij zien komen. Zie het als een equivalent van HR-software (de HRIS of HRMS), gebruikt binnen andere afdelingen van de organisatie, bijvoorbeeld sales of finance. In de praktijk raken ERP en HRMS steeds vaker met elkaar verweven om het meeste uit organisatiedata of Big Data te halen, zodat gegevens met elkaar kunnen worden gecombineerd.

ERP is een van die eHRM-termen

SaaS (Software as a Service)

Een van de meestvoorkomende manieren binnen organisaties om van (HR-)software gebruik te maken. Bij een SaaS-oplossing biedt een leverancier de software aan in de cloud, in plaats van het op de werk-pc’s en laptops te installeren. Meestal koopt de organisatie toegang in de vorm van een abonnement voor een bepaalde tijd en een beperkt aantal gebruikers. De leverancier zorgt voor de installatie, onderhoud en back-ups. Zie het als een leasecontract.

En eentje voor de toekomst: CALO (Cognitive Assistant that Learns and Organizes)

Nog niet in gebruik, maar wel in ontwikkeling: Cognitive Assistant that Learns and Organizes. Een project van de Amerikaanse defensie dat verwijst naar een ‘robotachtig’ project met kunstmatige intelligentie dat in de toekomst de HR-afdeling kan verlichten van de gehele administratieve last. Het doel van het project is om een personal assistant robot te maken die informatie organiseert, bemiddelt in menselijke communicatie en assisteert bij besluitvorming. Maar: zo ver is het nog lang niet. U zult het vooralsnog met bovenstaande systemen moeten doen. (Bron: HRMSworld.com)

Reageer op dit artikel