artikel

Het verschil tussen HRIS, HCM en HRMS

Organisatie & Strategie

Het verschil tussen HRIS, HCM en HRMS

HRIS, HCM of HRMS: de termen voor de verschilende soorten HR-softwarepakketten zijn nogal verwarrend. Niet gek dat ze nogal eens door elkaar worden gehaald. Ziet u door de bomen het bos nog? Zo houdt u ze uit elkaar.

HR-softwarepakketten en -programma’s nemen op dit moment een enorme vlucht. De pakketten bieden steeds meer mogelijkheden, en dat is mooi. Maar aan de andere kant wordt de software complexer. De functies van sommige pakketten overlappen elkaar, of net niet helemaal.

Terminologie

De terminologie maakt de keuze tussen HR-softwarepakketten ook niet makkelijker. De termen HRIS (Human Resource Information System), HCM (Human Capital Management System) en HRMS (Human Resources Management System) worden nogal eens door elkaar gehaald.

Alle pakketten hebben tegenwoordig vaak ook mogelijkheden voor cloud computing of zogeheten on-site databases. Dus dat is ook geen kenmerkend verschil om de verschillende programma’s en pakketten (in IT-termen ‘oplossingen’) uit elkaar te houden.

Drie schillen

Hoe kan het dan wel? De belangrijkste vuistregel is om HRIS, HCM en HMRS te zien als een ui met drie schillen. De binnenste schil bevat HRIS: het humanresource-informatiesysteem. Traditioneel gezien verzamelt een HRIS statische informatie als adresgegevens, payrollgegevens en burgerservicenummers (BSN).

De oplossingen die onder HRIS vallen zijn de basale HR- en payrolltaken, zoals de salarisadministratie, het verzuimmanagement, de trainingsadministratie en zogeheten employee-selfserviceoplossingen voor secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hogere HR-taken

Om deze eerste schil zit een tweede schil, het human-capitalmanagementsysteem, oftewel HCM. Onder HCM valt uiteraard de kern van de ui, HRIS, met daarbij de software voor hogere HR-taken. Zoals oplossingen voor onboarding, prestatiemanagement, talentmanagement, budgettering en salarisplanning en oplossingen voor het maken van allerlei analyses met HRM-gegevens. Ook oplossingen voor global planning – dus als de organisatie internationaal opereert – vallen onder HCM.

De buitenste schil van de ui is HRMS: het HR-managementsysteem. Onder HRMS valt een deel van HRIS en het hele HCM. En daarbovenop nog enkele HR-oplossingen die echt de diepte in gaan. Zoals uitgebreide software voor talentmanagement, timemanagement en geavanceerde payrollpakketten.

Goed kijken

Zoals gezegd, worden de termen voor HR-softwarepakketten nogal eens door elkaar gebruikt. En wat de ene leverancier onder HCM schaart, valt bij een andere leverancier misschien wel onder HMRS. Neem dus nooit aan dat een oplossing die bij een leverancier onder bijvoorbeeld het kopje HCM staat, ook inderdaad de functionaliteiten bevat die daar in het algemeen onder vallen. Als u een oplossing wilt aanschaffen, kijk dan dus altijd wat u precies zoekt. Ga niet alleen af op deze termen.

Reageer op dit artikel