artikel

6 Tips om beter te communiceren met het personeel

Organisatie & Strategie

Het grootste probleem op de werkvloer: de slechte communicatie met de baas. Managers moeten meer open communiceren en het goede voorbeeld geven.

6 Tips om beter te communiceren met het personeel

Als medewerkers wordt gevraagd naar hun grootste probleem op de werkvloer, antwoorden ze bijna allemaal: de gebrekkige communicatie van mijn manager.

Die gebrekkige communicatie levert vaak problemen op omdat medewerkers zich vaak terugtrekken en angst ontwikkelen om vragen te stellen cq niet bereid zijn hun nek uit te steken als ze problemen in werkprocessen signaleren.

Open communiceren in 6 tips

Het is voor managers dus erg belangrijk dat zij open communiceren en het goede voorbeeld te geven.Daarbij gaat het om onder meer de volgende zaken, aldus een post op LinkedIn van Bernard Marr:

 1. Deel je kennis
  Vertel duidelijk waarom dingen gebeuren, waarom veranderingen noodzakelijk zijn.  Als medewerkers daarvan op de hoogte zijn zullen ze eerder begrip tonen en makkelijker meegaan.
 2. Maak af en toe een praatje
  Schroom niet en maak eens een praatje met medewerkers over van alles en nog wat. Medewerkers stellen ‘small talk’ op zijn tijd op prijs, het geeft vertrouwen en leidt tot meer open communicatie.
 3. Luister meer, praat minder
  Luister goed naar wat de ander zegt, geef als dat kan tussentijds een korte samenvatting en vraag of je het goed hebt begrepen. Het biedt de ander de kans eventuele mis-interpretaties te corrigeren en je geeft aan dat je écht hebt geluisterd.
 4. Stem je communicatie af op de ontvanger
  Probeer rekening te houden met op welke manier medewerkers informatie willen ontvangen. De een wil liever schriftelijk op de hoogte gebracht worden terwijl de ander juist persoonlijk bijgepraat wil worden.
 5. Geef constructieve feedback
  Als je feedback geeft, houd het dan constructief en beperk je tot wat er is gebeurd en speel het niet op de man.
 6. Oefen, oefen, oefen
  Open communiceren is een hele kunst. Probeer en en toe te oefenen, dat levert resultaat op.
Reageer op dit artikel