artikel

Alles over Het Nieuwe Werken bij PW

Organisatie & Strategie

De themasite ‘Over Het Nieuwe Werken’ verhuist. Nieuws, achtergronden, interviews en best practices over dit onderwerp vindt u voortaan bij PW.

Bij Het Nieuwe Werken (HNW) gaat het om het flexibiliseren van het werk naar tijd en plaats, waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT-oplossingen voor onderlinge communicatie en samenwerking. Daarvoor is nodig een visie op een betere inrichting en bestuur van kenniswerk, door vernieuwing van:

  • mentaliteit kenniswerker en manager
  • managementstijl
  • organisatiestructuur en cultuur
  • fysieke werkplekken

Het oude werken is gebaseerd op de industriële samenleving, waarin de productie van materiële goederen voorop stond. Medewerkers produceren die goederen binnen een vastgestelde tijdspanne, op een vaste werkplek. Inklokken, uitklokken, veel controle. Bij het Nieuwe Werken moet er nog steeds worden geproduceerd, maar zijn tijd en plaats van minder belang. Dankzij informatie- en communicatietechnologie (ICT) is HNW al enkele decennia mogelijk.

Desondanks zijn de meeste organisaties nog steeds georganiseerd volgens de principes van het oude werken. Waaruit blijkt dat Het Nieuwe Werken vooral een kwestie is van mentaliteit en organisatiecultuur.

Lees meer: Alles over Het Nieuwe Werken. Wat is dat ook al weer?

Reageer op dit artikel