artikel

Slechts een op tien werknemers is tevreden over werkplek

Organisatie & Strategie

Een fijne werkplek zorgt voor meer tevreden, gezonde en productieve werknemers. Waarom is dan slechts 10 procent van de werknemers in ons land tevreden over zijn of haar werkplek? 6 Tips hoe je als werkgever de ideale werkplek voor je mensen creëert.

Slechts een op tien werknemers is tevreden over werkplek

Uit het Global Workplace Report komt naar voren hoe ontevreden wij Nederlanders eigenlijk zijn over onze werkplek. Als het even kan werken we net zo lief vanaf huis. Met deze tips kun je medewerkers weer stimuleren om meer op kantoor te komen werken.

1. Speciale concentratieruimtes

Kantoortuinen zijn rumoerig, je wilt vaak niet meeluisteren naar je collega’s die over hun weekend vertellen of privé telefoontjes tussendoor plegen. Kortom, concentratie is wel een ding met die onafgebroken stroom aan afleiding en teveel geluid. Daarom is het belangrijk dat je als werkgever flexibele concentratieruimtes inricht. Plekken waar je goed geconcentreerd kunt werken.

2. Laat medewerkers zelf kiezen

Even ongestoord twee uurtjes onafgebroken werken aan dat beleidsstuk. Of juist in een team brainstormen en gezamenlijk een plan maken. Hoe meer je medewerkers zelf laat kiezen over waar, hoe en met wie ze werken, hoe meer betrokken ze zijn.

3. Up-to-date technologie

Niks zo erg als trage computers, zeker als je thuis al nieuwe en snellere apparatuur hebt. Werknemers die gebruik kunnen maken van tablets, smartphones, laptops en videoconferencing zijn gemiddeld blijer en meer betrokken dan degenen die daar geen beschikking over hebben.

4. De werkplek moet als thuis voelen

Een werkplek moet ook comfortabel voelen. Niet alleen voor de stilte maar ook het zitcomfort. Ergonomisch ontworpen meubilair is van groot belang voor het welzijn van de medewerkers. Het emotionele comfort verhogen? De kantoorruimte moet aanvoelen als ‘thuis’.

5. Breng mensen samen

Mensen letterlijk of via technologie bij elkaar brengen, betekent dat nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Zo voelen werknemers een grotere betrokkenheid met elkaar en met de organisatie. Maar hou ook de informele band in de gaten. Collegialiteit ontstaat ook door gezelligheid. Door het inrichten van een koffiebar, netwerkcafé, loungeruimte of heuse bar stijgt de onderlinge verbondenheid en tevredenheid.

6. Buitenlucht

Het nemen van pauzes in de buitenlucht is belangrijk voor het functioneren en tot rust komen van mensen. Verlaag de drempel om naar buiten te gaan. Ga eens een overleg doen in de buitenlucht. Of al wandelend. Dat werkt verrassend goed.

Reageer op dit artikel