blog

Het Nieuwe Werken: oud en out

Organisatie & Strategie

Het Nieuwe Werken: oud en out

Bedrijven en instellingen die het tijd- en plaatsonafhankelijk werken invoerden deden dat veelal onder de noemer Het Nieuwe Werken (HNW). Met behulp van digitalisering worden medewerkers in staat gesteld om veelvuldig thuis of elders te werken. Men kan daarbij zijn eigen werktijden bepalen; als het werk maar klaar komt. Dat is de verantwoordelijkheid van de werknemer, die daarbij niet op de vingers wordt gekeken door een leidinggevende. Bedrijven spinnen er garen bij, onder meer doordat een aanzienlijke besparing kan worden gerealiseerd op de kosten van werkplekken.

Onlangs organiseerde PW. een conferentie over HNW. De voor mij meest opmerkelijke presentatie kwam van de Rabobank. Een tweetal medewerkers van deze bank vertelden een bevlogen verhaal over de principes die hier aan het HNW ten grondslag hadden gelegen en de wijze waarop het was ingevoerd. Maar de verrassing zat in de staart van hun lezing: HNW was eigenlijk ook alweer afgeschaft. Daarvoor in de plaats is het agile werken gekomen. Kleine, multidisciplinair samengestelde teams werken nu intensief samen aan de oplossing van specifieke problemen. Maar ja, dat vereist wel dat de teamleden het merendeel van de tijd op kantoor aanwezig zijn. Vaarwel HNW!

Interpolis was de eerste grote onderneming in Nederland die HNW invoerde. Dat was al in de jaren negentig, dus zo’n twintig jaar geleden. De verzekeraar maakte graag goede sier met deze innovatieve manier van werken en het was jarenlang een belangrijk wervingsargument. Maar ook bij Interpolis heeft HNW voor een belangrijk deel plaats moeten maken voor ‘agile’. Agile werken is het nieuwe nieuwe werken. HNW is oud en out.

Ik heb de term Het Nieuwe Werken altijd een merkwaardige uitdrukking gevonden. Er is altijd al nieuw werken geweest: mechanisering, automatisering, digitalisering, de invoering van zelfsturende teams, job rotation, noem maar op. Het zijn allemaal vormen van ‘nieuw werken’. Op de PW.conferentie werden ook diverse innovatieve vormen gepresenteerd. Prima, laat duizend bloemen bloeien. Ten onrechte werd de term HNW geclaimd voor die ene vorm.

En het wachten is op de volgende hype, na agile.

Willem de Lange schrijft maandelijks een column voor pwnet.nl.

Reageer op dit artikel