blog

HR omarmt digitalisering! Een uitgelezen kans…

Organisatie & Strategie

HR omarmt digitalisering! Een uitgelezen kans…

De trend is onmiskenbaar: robotisering en digitalisering zijn hot topics in veel bedrijven. Veel CEO’s zijn ermee bezig hoe ze hun bedrijf future-proof kunnen maken. Mensen blijven het verschil maken, maar dat is nu al enorm aan het veranderen. Robots doen hun intrede en ‘werk’ verandert in een rap tempo.

Heel erg stil bij HR

En wat gebeurt er dan met het vakgebied HR? Ik vind het eerlijk gezegd heel, heel erg stil bij HR. Ik struin wat fora en vakbladen af, en wat blijkt? HR voert de discussie wie er verantwoordelijk is voor robotisering en digitalisering. Ik val bijna van mijn stoel. Gaat dit de zoveelste maatschappelijke ontwikkeling zijn die aan dit vakgebied voorbij gaat? Ik vrees van wel. En laat ik erbij zeggen: dan is het ook terecht dat er geen plaats is voor HR aan de directietafel.

Mogelijkheden voor HR zijn eindeloos

Maar wat is er leuker dan voorop lopen in je vak? En dan ook nog met onderwerpen die iedereen bezighoudt. Digitalisering en robotisering; het zijn zaken waar we zelf iedere dag mee te maken hebben. Iedereen heeft een telefoon, met de nodige apps. Je kunt het niet meer wegdenken uit het gewone, werkzame leven. Mailen is uit, samen dingen doen is hot. En waarom is HR hier niet bij?

Als ik denk aan de mogelijkheden die dit biedt. Bijvoorbeeld: in deze arbeidsmarkt kun je samen werven met behulp van laagdrempelige technologie. Je kunt het collectieve van je bedrijf, of de cultuur, heel gemakkelijk faciliteren door technologie. Medewerkerstevredenheidsonderzoeken (te lang woord, kost nu ook teveel tijd) zijn gemakkelijk te houden door een survey met een paar vragen. Snel en adequaat inspelen en je directie voorzien van analytics is nog nooit zo eenvoudig geweest.

En wat denk je van het centraal zetten van persoonlijke ontwikkeling? Of de vraag naar nieuwe competenties (denk alleen al aan de financiële wereld waar alles op zijn kop gaat). Hoe gemakkelijk kun je hierop inspelen met technologie?! Feedback geven met een fijne app, leren van elkaar en ook nog eens online. Of bijvoorbeeld onboarding door middel van een app. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het motiveert mensen en je zorgt ervoor dat ze een bijdrage kunnen leveren die zichtbaar is en zinvol.

Invulling rol businesspartner

Als businesspartner wil je serieus genomen worden. Neem het dan zelf ook serieus. Hier ligt een uitgelezen kans om aan tafel te zitten. Als je met een businesscase komt om op dit onderwerp in te spelen zít je aan tafel. Dan heb je die zo gewenste positie. En heb je ineens een hele leuke baan.

HR, neem je verantwoordelijkheid

Deze kans kan het vak niet laten liggen. Medewerkers krijgen nieuwe rollen en verantwoordelijkheden. Zij zullen veel autonomer werken en vragen andere zaken van HR. HR verandert zelf dus ook heel snel en zal haar waarde moeten laten zien. Business verandert en CEO’s zullen blij zijn als HR meedenkt over hoe dat er in de toekomst uit gaat zien. Afwachten is geen optie.

Gaat HR nu eindelijk waarmaken dat ze echt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid kan dragen? En dat ze voorop gaat, niet alleen in de toekomst, maar vandaag al. Echt, wie laat deze kans lopen?

Dit is een bijdrage van Yolande van der Veer Senior partner Treams

Reageer op dit artikel