blog

Onbetrouwbaar leiderschap

Organisatie & Strategie

Als er één ding is, waardoor personeel hard wegrent, dan is dat wel slecht leiderschap. Als er één reden is, waarom medewerkers gedemotiveerd raken, dan is dat wel de afwezigheid van betrouwbaar leiderschap.

Onbetrouwbaar leiderschap

Want als een manager niet te vertrouwen is, dan is het logisch dat het personeel niet meer te motiveren valt?!

Door dr. Alex Klein

Eenrichtingsverkeer

In het verleden had ik een leidinggevende, waarmee ik regelmatig botste. Hij handelde niet betrouwbaar, ik kon niet aan van hetgeen hij zei. Zo herinner ik me dat hij zijn mond vol had van 360-graden feedback, waarbij iedereen elkaar moest beoordelen. Dat was het helemaal, zo gingen we het doen. Maar toen ik hém ging evalueren tijdens het jaarlijkse ‘veroordelingsgesprek’, ging hij hélémaal uit zijn dak en kreeg ik de wind van voren. Waar ik de arrogantie vandaan haalde om hem en zijn gedrag te evalueren… Toch slechts 180 graden feedback, klaarblijkelijk!

Lees ook: Afschaffen beoordelingsgesprekken: waarom ontstaat deze trend?

Desastreus

Als je het één zegt, maar het ander doet, dan ben je niet betrouwbaar. Er kan niet op vertrouwd worden dat als jij zegt iets te zullen doen, dat je het vervolgens ook doet. Dit is al vervelend genoeg bij collega’s onderling, maar het is helemaal desastreus als een leidinggevende niet te vertrouwen is. Een medewerker kan namelijk zijn of haar leidinggevende niet aanspreken op het vertoonde gedrag, want dat wordt niet getolereerd. En daarom kruipen medewerkers met een onbetrouwbare manager in hun schulp en doen ze vooral niets extra’s. Waarom zouden ze ook?

Lees ook: De meeste leidinggevenden kunnen niet leiden

Mijn JA is mijn JA!

Mijn opa had een hele simpele uitspraak: ‘Mijn JA is mijn JA, mijn NEE is mijn NEE!’

Je hoefde niet te komen zeuren, wat als hij eenmaal JA (of NEE) had gezegd, dan bleef hij daar ook bij. Misschien een tikkeltje star, misschien wat verminderd buigzaam, maar wel heel duidelijk.

Veel beter dan een zakenpartner van me… Zij zegt van alles toe, maar komt het gewoon niet na. Het maakt niet uit wat je doet, hoe vaak je haar helpt herinneren, of je haar nou belt of mailt of appt: ze zegt JA, maar doet vervolgens NEE. En dus zet ik een stapje terug en verwacht maar niet te veel meer van haar. Ik neem haar uitspraken niet met een korreltje, maar met een kilootje zout…

Hiërarchische verhouding

In een hiërarchische verhouding kun je echter niets anders dan een grote afstand nemen als jouw leidinggevende niet te vertrouwen is. Je weet dat zijn of haar woorden niets waard zijn, dus je blijft maar op een veilige afstand wachten. Natuurlijk onderneem je geen acties, want je krijgt geen back-up (zoals wel toegezegd). Natuurlijk ebt jouw motivatie weg, want beloftes worden toch niet nagekomen. Het is volledig logisch dat je een afwachtende houding aanneemt, want uiteindelijk is het wel jouw salaris (en daarmee je financiële zekerheid).

En, zodra het effe kan, ga je weg! Je gaat niet op zoek naar een nieuwe baan vanwege het bedrijf, je gaat niet weg vanwege de collega’s of het werk, maar louter vanwege die onbetrouwbare manager!

Loser!

Dus, voor al die niet betrouwbare leidinggevenden heb ik twee aloude uitspraken:

Belofte maakt schuld! &

Zeg wat je doet en doe wat je zegt!

Want als jij je hier niet aan kunt houden, dan ben je geen knip voor de neus waard. Dan krijg je het personeel waar jij je naar gedraagt: angstig, gedemotiveerd, afstandelijk en terughoudend.

En geef ze eens ongelijk! Because you are not a leader, you are a loser!

 

Reageer op dit artikel