blog

Prinsjesdag: ‘it’s the economy, stupid!

Organisatie & Strategie

Altijd spannend of er op Prinsjesdag wetgeving wordt aangekondigd die grote gevolgen heeft voor het werk van de HR-professional. Dat was dit jaar niet zo. Toch zat er in de berg stukken en de Troonrede een niet te missen boodschap voor HR.

Prinsjesdag: ‘it’s the economy, stupid!

Wie goed naar de koning luisterde, hoorde dat het kabinet rekening houdt met een afvlakkende economie. Dat is goed nieuws voor HR, want daardoor neemt de krapte op de arbeidsmarkt gelukkig iets af. Maar… handelsoorlogen en de Brexit kunnen zelfs tot een nieuwe recessie leiden.

Waarschuwing

Deze waarschuwing klonk echter niet op Prinsjesdag. Het kabinet wil het land begrijpelijkerwijs niet de put in praten. Toch is het niet onwaarschijnlijk dat door macro-economische ontwikkelingen het over drie jaar helemaal niet zo moeilijk meer is personeel te vinden. Belangrijk om mee te nemen in de strategische personeelsplanning van het bedrijf.

Lees ook: Strategische personeelsplanning: de stappen en de opbrengst 

Pensioenakkoord

Op Prinsjesdag werd het ook duidelijk dat er op pensioengebied ons heel wat te wachten staat. De afspraken over het pensioenakkoord moeten eerst nog worden ingevuld, maar daarna zijn er grote veranderingen op komst. HR heeft als taak het personeel hier goed over te informeren. Ingewikkelde materie dus waarover helder moet worden gecommuniceerd. Dat wordt nog een hele opgave.

Lees ook: Betere pensioencommunicatie: vier tips voor HR

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Blijf bij

Blijf bij

Ondertussen bereid HR zich voor op de komst van Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die grotendeels op 1 januari 2020 ingaat. Het kabinet stelt  in de Prinsjesdagstukken dat de wet moet leiden tot meer vaste en minder flexibele contracten. Daarover zijn bij deskundigen al veel twijfels, maar voeg daarbij de economische tegenwind die op komst is en het is niet zo moeilijk om een voorspelling te doen. De WAB gaat het tij niet keren. Door de afkoeling van de economie gaat het aantal vaste contracten weer afnemen en gaan bedrijven zich verlaten op flexwerkers. Dat ZZP’ers de komende jaren in stapjes minder Belastingvoordelen krijgen (ook een Prinsjesdagmaatregel) zal daar niets aan afdoen. Zoals Bill Clinton zei: ‘It’s the economy, stupid!’

Lees ook: Alles wat HR moet weten over Prinsjesdag

Martijn van der Kooij
hoofdredacteur PW.
martijnvanderkooij@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel