Van Human Resources naar human-like robots

Het belangrijkste nieuws van deze week was de aankondiging van Hanson Robotics dat het dit jaar duizenden Sophia's gaat produceren. Voor wie Sophia niet kent: ze ziet er uit als een lieve vrouw, maar is een robot met kunstmatige intelligentie, ook wel 'humanoïde' genoemd, schrijft hoogleraar Strategisch Leiderschap Bob de Wit.

Van Human Resources naar human-like robots
Robot Sofia

Sofia is voor het eerst aan het grote publiek getoond in 2016. Zij is dus 5 jaar oud en kan nu al duizenden nakomelingen maken. Doe dat maar eens na. Haar rubberen gezicht is vriendelijk, maar dat is de uiterlijke schijn, eronder is het gewoon een gevoelloze intelligente robot.

Strategen houden zich bezig met het begrijpen van de toekomst, om op basis hiervan een strategie uit te stippelen. Het is voor velen lastig om de toekomst in te kijken. Dat digitale technologieën steeds belangrijker worden, snapt iedereen wel. Maar hoe gaan ze ingezet worden? De maker van Sophia zegt dat humanoïde robots ‘are so human-like that they can be useful during times where people are terribly lonely and socially isolated’.

Super intelligent

Loopt je al over van optimisme? Nee? Dan deze: ‘Our robots will serve as AI platforms for research, education, medical and healthcare, sales and service, and entertainment applications, and will evolve to become benevolent, super-intelligent living machines’, aldus de website van Hanson Robotics in Hong Kong.

Sophia is een voorbeeld van hoe ingrijpend digitale technologieën de toekomst van ons gaan bepalen, en met name van onze kinderen en kleinkinderen. Naast gewone mensen, komen er allerlei soorten humanoïden zoals Sophia, maar ook mensen met een upgrade van kunstmatige intelligentie. Zij worden ook wel cyborgs genoemd.

Het nieuwe bedrijf van Elon Musk, Neuralink, is al in de testfase van het koppelen van hersenen met kunstmatige intelligentie. Nog niet op mensen, maar wel op varkens. De vraag is echter hoe we de nieuwe technologieën gaan inzetten, en of dit de mensheid gaat verbeteren. We staan aan de vooravond van een ethische en een maatschappelijke revolutie, en dit gaat veel verder dan de zoveelste technologische revolutie.

Innovatie

De mens ontwikkelt al eeuwenlang nieuwe technologieën, en altijd hebben die de samenleving veranderd. Zo heeft de uitvinding van het wiel de ontwikkeling van koetsen mogelijk gemaakt en menselijk vervoer veranderd. De stoommachine heeft massaproductie mogelijk gemaakt en een industriële samenleving gevormd.

Concurrentie van robots?

Bob de Wit. Fotocredit: Marc Driessen

De menselijke intelligentie en technologische innovatie hebben ervoor gezorgd dat de mens bezit heeft genomen van de aarde. Maar wat nu als de mens zelf concurrentie gaat krijgen van human-like robots en cyborgs? Hoe gaan deze drie levensvormen met elkaar om in de toekomst? En wie bepaalt dit? Is het een elite van machtige en rijke mensen die onze toekomst gaan bepalen omdat zij toegang hebben tot de technologieën en de middelen? Of staan er burgers op die nieuwe regels gaan opstellen om een betere samenleving te vormen?

De toekomst zal het leren. De mens gaat het ervaren. Strategen denken erover na en maken een strategie.

Prof. dr. Bob de Wit |Hoogleraar Strategisch leiderschap, Nyenrode Business Universiteit| Fouding director Strategy Works | Auteur van Society 4.0 en Strategy: an international Perspective (7e editie, 2020)

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer productiviteit

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer...

Werkgeluk kan de sleutel zijn om personeelstekorten op te lossen. De 3M's (Meaning, Mastery en Membership) helpen daarbij, schrijft employee experience expert Heleen Mes.

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en word geen HR-loket'

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en...

In de Spotlight-rubriek geven collega's hun visie op het HR-vak en delen ze verschillende ervaringen. Dit keer: Milou Verhoeven, HR manager bij TES Groep.

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

Binnen de Rabobank adviseren onze collega's om ChatGPT niet te gebruiken voor werkgerelateerde doeleinden. Belemmeren we hiermee niet de ontwikkeling van onze medewerkers? Anne Doeser reflecteert op dit vraagstuk.

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

Ga aan de slag met de Corporate Social Responsibility (CSR). Het wordt namelijk steeds belangrijker, zowel voor opdrachtgevers en klanten als (potentiële) medewerkers, schrijft Hans van der Spek.

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

De eerste ronde aanvragen voor de SLIM-subsidie, voor mkb-ondernemers die werknemers willen bijscholen, is in maart geopend. Er is een fors hoger budget vrijgemaakt.