Zeven Megatrends

Dubai print een museum. Je tandenborstel maakt een afspraak bij de tandarts. En met predictive policing stelt de politie van Chicago een heat list op van waarschijnlijke geweldplegers. Die krijgen thuis een bezoekje. De hele wereld in één boek. Alle majeure ontwikkelingen samengevat.

Zeven Megatrends

Over leven en ondernemen in de nieuwe werkelijkheid
Zeven Megatrends schetst hoe de wereld waarin wij leven, samenleven en ondernemen verandert. De volgende 7 megatrends komen aan bod:

  1. Digitaler
  2. Grenzelozer
  3. Pluriformer
  4. Onzekerder
  5. Verantwoordelijker
  6. Vitaler
  7. Ondernemender

Een greep uit de inhoud…
Is Het Nieuwe Werken productief? Op de drukste dagen is het op kantoor dringen voor een werkplek en kan je maar beter oordoppen indoen. In het nieuwe Nieuwe Werken stuur je je telepresence robot naar de vergadering.

Misschien neemt de robot je baan wel helemaal over. Want werk verdwijnt. Dat is historisch niks bijzonders. De koetsier en ponstypist zijn ook verdwenen. Ander werk verschijnt. Het ROC Twente leidt 1000 mbo’ers op voor een dronebaan.

Of begin als professional voor jezelf. Kapitaal is niet nodig, een laptop volstaat. Het is de tijd van digitaal marxisme. Langer leven betekent bovendien tweede kansen. Het vergt zo’n 10.000 uur om in iets nieuws heel goed te worden en jezelf professioneel te re-creëren. Tijd genoeg. 100-plussers zijn de snelst groeiende bevolkingsgroep. Dus brengt de burgemeester ze geen bloemetje meer, hij krijgt het er te druk mee.

Alle majeure ontwikkelingen benoemd, geordend en samengevat
Zeven Megatrends gaat in op de sjoemelmarge, beloningen over de top en de toenemende claimcultuur. Lees over diversiteit in discriminatie, de WTF-generatie van stroomjunkies, haperende doorstroom van vrouwen en tweedelingen, hét woord van het decennium. Over energie uit de hemel, Martiaanse ambities van start-ups en de toekomst van de cao. Dit boek beschrijft, het schrijft niet voor. Zonder checklists en recepten. Het laat je de ruimte voor je eigen oordeel over de implicaties van de trends en om je eigen koers te kiezen.

Meer informatie & Bestellen

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer productiviteit

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer...

Werkgeluk kan de sleutel zijn om personeelstekorten op te lossen. De 3M's (Meaning, Mastery en Membership) helpen daarbij, schrijft employee experience expert Heleen Mes.

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en word geen HR-loket'

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en...

In de Spotlight-rubriek geven collega's hun visie op het HR-vak en delen ze verschillende ervaringen. Dit keer: Milou Verhoeven, HR manager bij TES Groep.

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

Binnen de Rabobank adviseren onze collega's om ChatGPT niet te gebruiken voor werkgerelateerde doeleinden. Belemmeren we hiermee niet de ontwikkeling van onze medewerkers? Anne Doeser reflecteert op dit vraagstuk.

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

Ga aan de slag met de Corporate Social Responsibility (CSR). Het wordt namelijk steeds belangrijker, zowel voor opdrachtgevers en klanten als (potentiële) medewerkers, schrijft Hans van der Spek.

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

De eerste ronde aanvragen voor de SLIM-subsidie, voor mkb-ondernemers die werknemers willen bijscholen, is in maart geopend. Er is een fors hoger budget vrijgemaakt.