Canon van HRM: HR-theorie centraal in ieder hoofdstuk

Waar komt talentmanagement vandaan? Wat is duurzaam HRM? Wat houdt employability in? In het naslagwerk 'Canon van HRM' wordt er antwoord op deze en tal van andere vragen gegeven. Voormalig hoogleraar HRM Willem de Lange stelde het boek samen.

Canon van HRM: HR-theorie centraal in ieder hoofdstuk

Er bestaan canons over de Bijbel, de letterkunde, de beeldende kunst, onze geschiedenis en tegenwoordig ook over de bèta-wetenschappen. Waarom dan niet over Human Resource Management, zo vroeg Willem de Lange zich af.

Canon van HRM

De voormalig hoogleraar HRM en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor HRM ging aan de slag en stelde samen met vakgenoten Beatrice van der Heijden en Peggy De Prins een canon samen waarin de belangrijkste theorieën en concepten over personeelsmanagement en de inrichting van het werk zijn verzameld. Meer dan 900 pagina’s verder was het naslagwerk klaar: Canon van HRM behandelt 50 theorieën over een vakgebied in ontwikkeling.

HR-theorie centraal in ieder hoofdstuk

Ruim zestig auteurs, voornamelijk wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen, werkten aan de canon mee. In elk hoofdstuk staat steeds één theorie centraal. Waar komt het HRM-gedachtegoed vandaan? Welke concepten en theorieën liggen eraan ten grondslag? Tegelijk is het vakgebied niet ‘af’. Nieuwe concepten en theorieën komen op, andere raken wellicht in de vergetelheid. Met deze canon laten de makers de  achtergrond en ook de dynamiek van het vakgebied HRM zien. Een onmisbaar naslagwerk voor zowel professionals, als wetenschappers en studenten met een hart voor HRM.

Bestel dit boek hier

of
Lees het boek online met PW. pro
Vraag hier een docentexemplaar aan.

Lees meer over

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.